poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zimowe muffiny przekładane kremem tiramisu

Dawno nie robiłam muffinek, a to przecież bardzo proste w wykonaniu słodkie pyszności. Ponadto w lodówce leżał mascarpone i śmietana, które kupiłam, by zrobić tiramisu, na które to obecnie w ogóle nie miałam ochoty. Pomyślałam więc że muffiny przekładane kremem z mascarpone to świetna alternatywa. Szczególnie, że moje muffiny zawierają w sobie masę czekolady. Rozkosz dla podniebienia :D


Składniki na 12 sztuk
300 g mąki
200 g czekolady (ja dałam tabliczkę mlecznej i tabliczkę gorzkiej)
3/4 łyżki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżki kakao
75 g cukru
1 jajko
150 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
75 ml mleka
3 łyżki oleju

krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka

polewa czekoladowa:
pół kostki gorzkiej czekolady
łyżka masła lub margaryny

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Czekoladę posiekać i dodać do suchych składników. Jajko rozmącić ze śmietaną, mlekiem i olejem. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać. Rozłożyć równomiernie do foremek.Piec ok. 20 minut.
Kiedy muffiny wystygną wyjąć je z foremek i przekroić. Górną część wysmarować stopioną w mikrofalówce czekoladą z odrobiną masła i udekorować posypką. 
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Mascarpone zmieszać z 3 łyżkami cukru pudru i łyżką mleka. Dodać ubitą śmietanę ostrożnie mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć krem do tylki i udekorować dół muffinów, nałożyć górną część i gotowe.




2 komentarze: