Są mięciutkie, cudownie pachną cynamonem no i można je jeść dosłownie "w kółko" :) czyli rozwijając ciasto. To cały proces, a jaki przyjemny!! Szczerze polecam wszystkim!!
Jadłam kiedyś kanelbulle w ikei, ale tamte, w ogóle nie mają porównania. Są idealne do porannej kawy, do popołudniowej i wieczornej również. Są po prostu pyszne.
Podane przeze mnie proporcje są na ok. 30 sztuk.
Składniki na ciasto:
400 g mąki
100 g masła
250 ml mleka
50 g cukru
16 g cukru waniliowego
7 g drożdży instant
Składniki na masę:
100 g masła
4 łyżeczki cynamonu
40 g żurawiny
50 g cukru
jajko do posmarowania ciasta
cukier do posypania
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego też masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki. Mleko podgrzać, ale nie zagotować, powinno mieć temperaturę ok 45 stopni. Suche składniki mieszamy z sobą, czyli mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy mleko i masło i energicznie wyrabiamy ciasto.
Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum 30 minut w ciepłe miejsce.W tym czasie robimy naszą masę łącząc wszystkie składniki. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilę. Kiedy ciasto wyrośnie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkujemy nasze ciasto podnosząc je co jakiś czas, by nie przywarło do stolnicy. Ciasto rozwałkowujemy na wymiary ok 30x25 cm. Smarujemy prostokąt masą cynamonowo-żurawinową i zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Powstałą roladę kroimy na talarki, które układamy na blaszce. Zostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na ok 5-7 minut, aż się lekko zarumienią.
Po wyjęciu uważać, by nie zjeść wszystkich!!
Wyglądają super;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ślimaczki
OdpowiedzUsuńSzybkie,łatwe do zrobienia i dużo możliwości smakowych w modyfikacji masy:) Z jabłuszkiem też polecam.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!!!!!
Szybkie, łatwe i dużo możliwości zmianach smaku masą.
OdpowiedzUsuńPzepsyszny.Polecam wszystkim !!!