piątek, 4 stycznia 2013

Kanelbullar à la Gosia

Dzisiaj przepis na pyszne szwedzkie mini drożdżówki, w mojej wersji. Przepisy krążące w internecie niestety nie zgadzały się ze stanem mojej spiżarni, więc przepis ten jest mojego autorstwa, wypróbowany, przyznam szczerze, że nie spodziewałam się, że wyjdą takie pyszne.
 Są mięciutkie, cudownie pachną cynamonem no i można je jeść dosłownie "w kółko" :) czyli rozwijając ciasto. To cały proces, a jaki przyjemny!! Szczerze polecam wszystkim!!
Jadłam kiedyś kanelbulle w ikei, ale tamte, w ogóle nie mają porównania. Są idealne do porannej kawy, do popołudniowej i wieczornej również. Są po prostu pyszne.
Podane przeze mnie proporcje są na ok. 30 sztuk.






Składniki na ciasto:
400 g mąki
100 g masła
250 ml mleka
50 g cukru
16 g cukru waniliowego
7 g drożdży instant

Składniki na masę:
100 g masła
4 łyżeczki cynamonu
40 g żurawiny
50 g cukru

jajko do posmarowania ciasta
cukier do posypania



Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego też masło trzeba wyjąć wcześniej z lodówki. Mleko podgrzać, ale nie zagotować, powinno mieć temperaturę ok 45 stopni. Suche składniki mieszamy z sobą, czyli mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy mleko i masło i energicznie wyrabiamy ciasto.
Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum 30 minut w ciepłe miejsce.W tym czasie robimy naszą masę łącząc wszystkie składniki. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilę.  Kiedy ciasto wyrośnie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkujemy nasze ciasto podnosząc je co jakiś czas, by nie przywarło do stolnicy. Ciasto rozwałkowujemy na wymiary ok 30x25 cm. Smarujemy prostokąt masą cynamonowo-żurawinową i zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Powstałą roladę kroimy na talarki, które układamy na blaszce. Zostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na ok 5-7 minut, aż się lekko zarumienią.
 Po wyjęciu uważać, by nie zjeść wszystkich!!




4 komentarze:

  1. Szybkie,łatwe do zrobienia i dużo możliwości smakowych w modyfikacji masy:) Z jabłuszkiem też polecam.
    Przepyszne!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie, łatwe i dużo możliwości zmianach smaku masą.
    Pzepsyszny.Polecam wszystkim !!!

    OdpowiedzUsuń