wtorek, 1 stycznia 2013

Poncz na Nowy Rok



Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!!!!

W tym roku Sylwester przywitaliśmy w sporym rodzinnym gronie. Na stole pojawiło się wiele specjałów, ale ja chciałam uraczyć Was dzisiaj ponczem w wersji procentowej, lub bezalkoholowej dla abstynentów takich jak ja obecnie.



Składniki:
puszka brzoskwiń
puszka ananasów
duży słoik kompotu z czereśni
duży słoik kompotu z gruszek
duży słoik kompotu ze śliwek
1/2 l rumu
1/2 l wermutu

Ananasy i brzoskwinie pokroić na kawałki. Wszystkie owoce wlać do jednego naczynia i wymieszać. Dodać rumu i wermutu do smaku. Według mnie najlepiej jest kiedy smak alkoholu jest prawie niewyczuwalny a napój daje kopa. Poncz musi poleżeć kilka minut, by owoce wpiły alkohol, nie należy go jednak robić zbyt szybko, bo wówczas zrobi nam się papka. 
Wasze zdrowie!!


  

5 komentarzy:

  1. Dodaję do ulubionych :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. NIgdy nie piłam takiego ponczu, ale wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jest możliwość dodania innego alkoholu niż w opisie czy tak raczej nie bardzo? wiesz może jak będzie to wtedy smakować ? Proszę o szybką odpowiedź ponieważ zależy mi na czasie . Pozdrawiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze można dodać też słodkie czerwone wino, wówczas będzie przypominało w smaku trochę sangrię... z wódką nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń