czwartek, 24 stycznia 2013

Penne rigate all'amatriciana

Znowu kuchnia włoska u nas gości, a to dlatego, że żadna inna kuchnia nie oferuje dań których czas przyrządzania jest odwrotnie proporcjonalna do smaku. A tu proszę, jak zawsze, bardzo szybko i bardzo pysznie zarazem :D Włosi w jedzeniu cenią minimalizm i muszę przyznać że wychodzi to zawsze genialne. Mało składników, szybkie przyrządzenie a efekt - rewelacja, czegóż chcieć więcej?  Podane składniki są na danie dla dwóch osób.



Składniki:
200 g makaronu penne rigate lub rigatoni
1 puszka pomidorów krojonych w puszce
1 cebula
100 g boczku lub szynki
sól, pieprz
świeża bazylia
parmezan do posypania

Makaron ugotować wg przepisu a w tym samym czasie na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę i zeszklić. Wlać pomidory, doprawić i gotować chwilę do zredukowania się sosu. Kiedy makaron jest al dente odcedzić i wsypać na patelnię, wymieszać i gotowe. Danie, którego zrobienie zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu. Przed podaniem najlepiej posypać startym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz