Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań. Szpinak lubię w każdej kombinacji, jednak w połączeniu z czosnkiem, serem pleśniowym i śmietaną jest po prostu genialny. Po prostu :)
Składniki dla 2 osób
200 g makaronu penne
1 filet z piersi z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
ok. 200 g szpinaku
100 g sera typu gorgonzola czy lazur błękitny
bazylia, oregano, zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
kilka łyżek gęstej śmietany
sól pieprz
Wstawić wodę na makaron. Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć z oliwą z oliwek, dodać rozgnieciony czosnek, szpinak i przyprawy i dusić chwilę pod przykryciem. Pod koniec dodać ser typu lazur, czy gorgonzolę, u mnie gościł lazur tym razem. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Kiedy makaron będzie gotowy dodać do mięsa i szpinaku śmietanę, doprawić do smaku i można podawać.
nie ma to jak dobry makaron z sosem śmietanowym, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)
Jak ono świeżo, apetycznie wygląda :) Szpinak, gorgonzola i makaron to idealne połączenie.
OdpowiedzUsuńmakaron uwielbiam zwłaszcza ten ze szpinakiem:)
OdpowiedzUsuńPYCHA! tylko dla mnie bez kurczaczka :)
OdpowiedzUsuńzachęcające, dawno nie jadłam szpinaku, trzeba to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńGosia zrobiłaś mi taki smak na to danie, dzisiaj robię na kolację. Pozdrawiam gorąco :)) ( tylko robię bez kurczaka oczywiście :) )
OdpowiedzUsuń