środa, 9 stycznia 2013

Gulasz wieprzowy

Uwielbiam gulasz, szczególnie kiedy jest naprawdę dobrze przyprawiony, ten podobno taki jest, bo tym razem nie jest dane mi go spróbować ze względu na przymusową dietę :( Wyobrażam sobie jego smak, bo robię go bardzo często. Zawsze przygotowuję go w większej ilości, dzięki czemu czasem starcza na dwa obiady :) Dlatego też podany przepis jest na 4 osoby.
Najczęściej gulasz serwuję z kaszą. Najbardziej lubię wymieszać jęczmienną i gryczaną razem :)) Ale jeśli ktoś jest wielbicielem ziemniaków to jak najbardziej można wybrać wersję z ziemniakami :D
A tutaj wersja z chlebkiem własnej roboty :)





Składniki:
1/2 kg wieprzowiny
2 marchwie
1/2 pora
1/2 selera
1 pietruszka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
garść suszonych podgrzybków
2 kostki bulionu wołowego
pieprz, sól
majeranek

Mięso pokroić w kostkę,cebulę pokroić w piórka, obraną marchew i pietruszkę oraz por w krążki a seler w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso obtoczyć w mące i smażyć ok 3 minut na rozgrzanym oleju. Można dodać ulubionej przyprawy do mięsa, w moim przypadku jest to, a jakże, mieszanka przypraw o nazwie "zioła Małgosi" :) Wrzucić warzywa i smażyć jeszcze krótką chwilę. Zalać wszystko bulionem, dodać grzyby i dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny. Co jakiś czas zamieszać i dolać wody wedle potrzeby. Doprawić do smaku majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą. Sos, by był gęstszy zaklepać odrobiną mleka i mąką rozmieszaną w wodzie ( pamiętajcie, by mąkę przelewać do sosu przez sitko i na małym ogniu, by nie było grudek! :).





4 komentarze:

  1. a jaki jest sekret "ziół Małgosi" ? chlebek wg Twojej receptury na pewno pojawi się u mnie, w tygodniu troszkę brak czasu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to mieszanka ziół, m.in. czosnek, cebula, bazylia, oregano, papryka, ale też wiele innych, zawsze kupuję je w hurtowych ilościach, bo są pyszne

      Usuń
  2. Gulasz bez papryki?

    OdpowiedzUsuń