Te ziemniaki to absolutny przebój jeśli chodzi o jadłospis mojej 11 miesięcznej córki. Kiedy jej je podałam nie chciała jeść mięsa, mimo że to wyjątkowo mięsożerne dziecko :D Przy okazji nam też bardzo smakowały :) Zdrowa wersja frytek, a przy okazji baaardzo smaczna
Składniki
ziemniaki
oliwa z oliwek
papryka słodka
zioła prowansalskie
sól
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki około pięciomilimetrowe. W misce wymieszać ziemniaki z oliwą, papryką i ziołami prowansalskimi. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu przemieszać. Przed podaniem posypać solą.
Takie ziemniaczki są rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńczęsto robię, w formie frytek ;)
OdpowiedzUsuńkilka dni temu w blogu aniki wypatrzyłam pieczone ziemniaczki
OdpowiedzUsuńhttp://anikagotuje.blogspot.com/2013/01/ziemniaki-pieczone-z-rozmarynem.html
, a dzisiaj u Ciebie, świeży tymianek akurat jest więc w sam raz, może dzisiaj się uda :)
u nas to bardzo częsty dodatek do dania albo samodzielna 'przekąska' - kroimy ziemniaki w ćwiartki, takie łódeczki, wtedy efekt jest troszkę inny :) chrupka skórka i miękki, puszysty środek. coś wspaniałego! dobrze wiedzieć, że to dobre dla malucha, bo siedzi mi jeden taki w brzuchu i podjada to co ja :):)
OdpowiedzUsuńCórka wie co dobre :)Tez lubimy takie ziemniaki a do tego sos czosnkowy lub tzatziki :)
OdpowiedzUsuńpozdr.
W życiu tak małemu dziecku nie podałabym nic pieczonego i smażonego. A później dziwią się skąd otyłość u dzieci.
OdpowiedzUsuńprzecież ziemniaki nie są smażone, tylko pieczone. Co to za teoria, że od pieczonych dań powstaje otyłość??? Przecież pieczone czy grillowane mięso jest podstawą dietetycznych dań :P
Usuńi rybę pieczoną też podaję dziecku :P straszne!
UsuńTakie ziemniaczki robię bardzo często i podaję przeważnie z pieczonym kurczakiem ,a ziemniaczki polewam dipem czosnkowym.
OdpowiedzUsuń