sobota, 5 stycznia 2013

Kotlety z selera czyli jak zrobić tani a pyszny obiad

Przepis na te kotlety mam już od bardzo dawna, jednak wrodzone lenistwo skutecznie odwodziło mnie od ich zrobienia, mimo że seler należy do grona moich ulubionych warzyw. Teraz jednak jako dumna posiadaczka maszynki do mielenia mięsa i szatkownicy w jednym postanowiłam zrobić inaugurację nowego sprzętu.
Kotlety wyszły pyszne, ich smaku nie da się porównać do niczego innego, może troszkę przypominają kotlety rybne, ze względu na swój mocny aromat. Są miękkie, puszyste i soczyste. Z pewnością będą gościć na naszym stole częściej. Szczególnie, że przy pomocy nowego sprzętu robi je się w mgnieniu oka.



Składniki:
1 duży (bardzo) seler
2 jajka
1 mała cebula
50 g pora
2 łyżki mąki
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
bułka tarta

Seler, por i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajka i musztardę. Doprawić do smaku i wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć jak tradycyjne kotlety. 
Podawać z ziemniakami lub ryżem, u nas w związku z nieustającym lenistwem gospodyni były tylko z surówką z kapusty. 



7 komentarzy:

  1. O, muszę wypróbować kiedyś :))

    OdpowiedzUsuń
  2. szczerze polecam!!! Są super!!

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja też muszę! Uwielbiam seler, ale tak go jeszcze nie jadłam:)
    Pozdrawiam:)
    Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  4. SĄ SUPER! POLECAM!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. to danie w sam raz dla mnie :)), a u mnie dzisiaj również było selerowo w postaci surwóki z selera i jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o!! uwielbiam tą sałatkę, ja dodaję do niej jeszcze ogórek konserwowy

      Usuń