piątek, 25 stycznia 2013

Pieczone ziemniaki

Te ziemniaki to absolutny przebój jeśli chodzi o jadłospis mojej 11 miesięcznej córki. Kiedy jej je podałam nie chciała jeść mięsa, mimo że to wyjątkowo mięsożerne dziecko :D Przy okazji nam też bardzo smakowały :) Zdrowa wersja frytek, a przy okazji baaardzo smaczna



Składniki
ziemniaki
oliwa z oliwek
papryka słodka
zioła prowansalskie
sól

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki około pięciomilimetrowe. W misce wymieszać ziemniaki z oliwą, papryką i ziołami prowansalskimi. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu przemieszać. Przed podaniem posypać solą.


9 komentarzy:

  1. Takie ziemniaczki są rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. często robię, w formie frytek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kilka dni temu w blogu aniki wypatrzyłam pieczone ziemniaczki

    http://anikagotuje.blogspot.com/2013/01/ziemniaki-pieczone-z-rozmarynem.html

    , a dzisiaj u Ciebie, świeży tymianek akurat jest więc w sam raz, może dzisiaj się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas to bardzo częsty dodatek do dania albo samodzielna 'przekąska' - kroimy ziemniaki w ćwiartki, takie łódeczki, wtedy efekt jest troszkę inny :) chrupka skórka i miękki, puszysty środek. coś wspaniałego! dobrze wiedzieć, że to dobre dla malucha, bo siedzi mi jeden taki w brzuchu i podjada to co ja :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Córka wie co dobre :)Tez lubimy takie ziemniaki a do tego sos czosnkowy lub tzatziki :)
    pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  6. W życiu tak małemu dziecku nie podałabym nic pieczonego i smażonego. A później dziwią się skąd otyłość u dzieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież ziemniaki nie są smażone, tylko pieczone. Co to za teoria, że od pieczonych dań powstaje otyłość??? Przecież pieczone czy grillowane mięso jest podstawą dietetycznych dań :P

      Usuń
    2. i rybę pieczoną też podaję dziecku :P straszne!

      Usuń
  7. Takie ziemniaczki robię bardzo często i podaję przeważnie z pieczonym kurczakiem ,a ziemniaczki polewam dipem czosnkowym.

    OdpowiedzUsuń