niedziela, 20 stycznia 2013

Chleb 3 zboża

Po pierwszej próbie rozkochaliśmy się w własnoręcznie robionym chlebie. Dlatego też kupiłam mąkę 3 zboża i postanowiłam upiec chleb według przepisu na opakowaniu. Od siebie dodałam dynię, siemię lniane i sezam. Wyszedł równie pyszny jak poprzedni, jednak bardziej razowy, ciemniejszy. Ciężko mi powiedzieć, który bardziej mi smakuje, ale ten na pewno jest zdrowszy. Polecam.



Składniki:
500 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża
1 czubata łyżka soli
30 g świeżych drożdży
350 ml chłodnej wody
garść pestek dyni
garść siemienia lnianego
garść sezamu

Drożdże rozpuścić w wodzie.Mąkę, sól i wodę z drożdżami wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić w ciepło do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie znowu wyrobić ciasto dodając dynię, siemię i sezam. Włożyć do natłuszczonej formy i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować wodą, posypać sezamem. Wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.


1 komentarz:

  1. Pieczenie chleba w domu wciąga jak narkotyk, ten kupny już nigdy nie smakuje tak samo dobrze jak kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń