czwartek, 13 grudnia 2012

Serduszka

Wieczorem dopadł nas głód, głód na coś słodkiego, poszperałam w internecie, zrobiłam rewizję lodówki i takim sposobem wyszły te niezwykle szybkie, waniliowo-czekoladowe ciasteczka. Poza tym całkiem miło spędziliśmy czas na wspólnym wycinaniu serduszek :D Polecam!
Przepis znalazłam na stronie kulinarne.info, ja zrobiłam je w wersji tylko czekoladowej, gdyż jak mówiłam dopadł nas głód poważny i chcieliśmy zadowalać się półśrodkami :) Musiały być czekoladowe :) Mocno czekoladowe, dałam więc więcej kakao niż przepis przewidywał :D
Wyglądały tak ( czas przeszły, bo już ich nie ma :)) :



Składniki:
125 g masła
1 jajko
220 g mąki
100 g cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka olejku waniliowego

Masło rozpuścić, dodać mąkę i zmiksować na średnich obrotach aż całość będzie miała konsystencję mokrego piasku, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Uformować kulkę i wstawić na ok. 15 minut do lodówki. Ustawić piekarnik na 170 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki, położyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na grubość ok 3 mm, wyciąć serduszka. Piec ok 10 minut w temp 170 stopni.
My jedliśmy je od razu, jednak kiedy wyschną są bardziej chrupiące :) ale zawsze są pyszne!



Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

7 komentarzy:

  1. słodkie ciasteczka uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. czekoladowe serduszka są zdecydowanie najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko co czekoladowe jest zdecydowanie najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. już wiem jakie jeszcze upiec ciasteczka na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. są bardzo szybkie w przyrządzaniu, szybko też znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepraszam bardzo, a gdzie w tym opisie jest cukier? zrobiłam je dokładnie według powyższego przepisu i wyszły straszne, rozpadają się i smakują jak kilo mąki. Nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o rety, przepraszam bardzo, już zmieniłam, moje niedopatrzenie.

      Usuń