Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, jednak jest kilka
takich potraw, których tradycyjny smak wygrywa z wszelakimi nowościami. A kiedy
jeszcze danie to zrobi moja mama, to nie ma ono sobie równych. Do tych dań
należy z pewnością kaczka.
Jadłam to danie wiele razy, jednak nigdzie nie smakuje jak u
mamy J
Dlatego dzisiaj podaję przepis na tradycyjną kaczkę pieczoną mojej mamy, która
jest najlepsza na świecie.
Składniki:
1 średniej wielkości kaczka
1 jabłko
½ cebuli
majeranek
sól
Kaczkę nacieramy dość obficie solą i majerankiem, zarówno na
zewnątrz, jak i w środku. Do środka wkładamy jabłko pokrojone w ćwiartki, z
którego wcześniej usunęliśmy gniazdo nasienne oraz cebulę i zszywamy.
Wkładamy do brytfanny
i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-180 stopni na jedną- 1,5 godziny - wszystko zależy od jej wielkości i działania naszego piekarnika. Po ok. 30 minutach obracamy kaczkę i dolewamy wody do brytfanny.
Po kolejnych 30
minutach dolewamy wody i podlewamy naszą kaczkę, aby była soczysta.
Kiedy kaczka wygląda jak ta na zdjęciu wyjmujemy
kaczkę, kroimy i podajemy na stół. Z
tłuszczu wytopionego w brytfannie zaklepujemy sos . Najlepiej smakuje z czerwoną kapustą.
Ślicznie wygląda a jak smakuje dowiem się jutro. Właśnie kaczka się rozmraża a jutro wypróbuje przepis.
OdpowiedzUsuńJa też dzisiaj pierwszy raz odważyłam się robić kaczkę według tego przepisu. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńJa też bedę robić jutro kaczkę i napiszę jak mi wyszło.
OdpowiedzUsuńczekam na wieści :)
UsuńNo i jak smakowała kaczka bo nie wiem czy robić?:D
Usuń