Jedynymi składnikami jest jabłko i banan w proporcjach dowolnych, pamiętając o zasadzie, że im więcej dodamy banana tym deserek będzie słodszy.
Ja na 2,5 kg jabłek dodałam 0,5 kg bananów. Jabłka należy pokroić w kostkę, zalać troszkę wodą i gotować na małym ogniu, aż jabłka puszczą sok i rozmiękną. Dodać banany rozgniecione widelcem i gotować na małym ogniu aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli ktoś lubi można dodać łyżeczkę cynamonu. Gotowy dżem włożyć do gorących słoików, zakręcić i ułożyć je dnem do góry. Następnego dnia radzę zapasteryzować jeszcze słoiczki, aby mieć pewność że nic się z nimi nie będzie działo. Słoiczki są przepyszne, zdrowe, bo zawierają tylko cukry naturalnie występujące w owocach i nieskomplikowane. Dodatkowym atutem jest to, że można je zrobić praktycznie zawsze, bo sezon na jabłka mamy przez cały rok.
A moja córeczka je wprost uwielbia!
Ja takie smaki uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńTy znalazłaś? ;)
OdpowiedzUsuńfaktycznie Moniko, człowiek ma krótką pamięć, a hołdy za znalezienie przepisu należą się Tobie :D Dzięki :)
OdpowiedzUsuń