sobota, 22 grudnia 2012

Barszcz czerwony

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez barszczu czerwonego i pierogów. Dlatego też dzisiaj przedstawiam barszcz czerwony według przepisu mojej mamy.
Przepis ten nie wymaga robienia zakwasu, a jest bardzo aromatyczny. Smak tego barszczu ten zawsze kojarzy mi się z wieczerzą wigilijną.



Składniki:
1,5 kg buraków
1/2 kg kości wołowych lub wieprzowych
kawałek wędzonki
włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por)
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
ocet, majeranek, cukier
słoik buraczków
4 cebule

Ugotować rosół na kościach, włoszczyźnie, dodać liść laurowy i gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dodać obrane buraki i wędzonkę i gotować dobrą godzinę. Cebulę "zwęglić" na patelni prawie bez tłuszczu. Dodać do zupy. Na koniec dodać słoik buraczków. Zostawić na noc do "przegryzienia".

tak wygląda barszcz przed odcedzeniem


 Następnego dnia zagotować wszystko, odcedzić i doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem i majerankiem do smaku.
Przepis ten nie jest zbyt wymagający, a dzięki wędzonce i cebuli ma niepowtarzalny smak.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz