środa, 5 grudnia 2012

Krem z brokuła z pikantną nutą

Uwielbiam brokuła w każdej postaci, więc mogę nie być obiektywna, jednak ta zupa krem ma swoich zwolenników także wśród przeciwników zup wszelakich. Dlatego, też krem z brokuła często gości na naszym stole. Sezon na to warzywo już się skończył, jednak udało i się na targu upolować dorodny okaz idealny do przyrządzenia pysznej zupki.


Składniki:
1 duży brokuł
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
1 por
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki sosu sojowego
szczypta soli
kostka rosołowa
szczypta białego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
pół pęczka pietruszki.
ok 2 litrów wody
śmietana do dekoracji

Cebulę obrać i pokroić. Por pokroić w drobne krążki i wraz z cebulą zeszklić na oliwie. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Brokuł rozdzielić na drobniejsze kawałki. Do wody wrzucić kostkę rosołową, następnie wsypać marchew, pietruszkę, seler oraz brokuł i zagotować. Dodać zrumienioną cebulę z porem i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Dodać sos sojowy, biały pieprz, sól, pieprz cayenne i pietruszkę zostawiając trochę do dekoracji. Gotować jeszcze ok 5 minut. Po nałożeniu na talerz udekorować śmietaną i posypać świeżą pietruszką. Rozkoszować się rozgrzewającym smakiem w samotności lub w towarzystwie :D




 Co chlupie w zupie?      

8 komentarzy:

  1. Wyglada pysznie! Uwielbiam takie kremowe, zdrowe zupy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kremy zimową porą smakują najlepiej...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię brokułową, więc mozemy razem założyć grupę :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Zimą wypraszam z kuchni oliwę z oliwek i zastępuję olejem rzepakowym - ma więcej omega-3 i wzmacnia odporność :) Do takich zupek jest idealny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jednak za nic nie zamienię oliwy :D Dodaję ją gdzie tylko mogę :)

      Usuń
    2. Ale to ze względu na jej smak? Dla mnie oliwa jest dość gorzkawa, wolę bezsmakowy olej rzepakowy, ale jak ktoś lubi to czemu nie. Pod względem zdrowotnym jednak olej rzepakowy wypada lepiej ;)

      Usuń
    3. tak, smak i aromat oliwy bardzo mi odpowiadają, ale wiadomo, każdy lubi co innego :D Zawsze można dodać olej rzepakowy :)

      Usuń