Kurki wcześniej usmażyłam na oleju z solą i zamroziłam. Teraz co jakiś czas wyjmuję kolejną porcję grzybków, aby przyrządzić z nich coś dobrego.
Tym razem na szybko, bo czasu na zrobienie obiadu coraz mniej, niestety.
Składniki dla 2 osób:
paczka kurek, ok. 200 gr
200 ml śmietany
pęczek pietruszki
pół pora
1 cebula (najlepiej czerwona, wtedy jest bardziej kolorowo)
pieprz, pieprz cayenne
200 gr kiełbasy
makaron penne - 200 gr
Rozmrozić kurki, pokroić por, cebulę i kiełbasę w kostkę, posiekać pietruszkę. Na rozgrzaną oliwę wsypać cebulę, por i kiełbasę, a gdy się wszystko zarumieni dodać kurki. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Przyprawić kurki, ale pamiętać by nie solić, bo kurki są dość słone. Dodać śmietanę i pietruszkę, wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze minutkę, trzeba uważać by nie gotować za długo, bo śmietana może zrobić się płynna. Po odcedzeniu, makaron dodać do sosu, wymieszać i od razu podawać. Posypać na wierzchu pietruszką.
Lepsze do tego kopytka by były, ale sos i tak doskonały.
OdpowiedzUsuńteż zazwyczaj robię z kopytkami, ale tym razem czasu na to nie było :)
OdpowiedzUsuń