Kiedy goście są już na horyzoncie, a lodówka świeci pustkami proponuję zrobić tą niezwykle szybką i prostą sałatkę. Powstała kiedyś przypadkowo, kiedy po obiedzie zostało sporo kaszy jaglanej i tak zasmakowała, że często pojawia się na naszym stole, szczególnie, że jej przygotowanie jest niezwykle proste.
Składniki:
2 woreczki kaszy jaglanej
100 gr szynki
pół żółtej papryki
pół czerwonej papryki
seler w słoiku
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
3 łyżki majonezu
łyżka ketchupu
łyżeczka musztardy
pęczek pietruszki
sól, pieprz
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, a gdy wystygnie dodać do niej seler, fasolę i kukurydzę. Pokroić paprykę i szynkę w dość drobną kostkę, posiekać pietruszkę i dodać do pozostałych składników. Wymieszać razem z ketchupem, majonezem i musztardą i doprawić do smaku.
Sałatka idealna dla tych, którzy mają dość sałatek z ryżem i kaszą kuskus. Wersja wegetariańska, bez szynki, również jest wyśmienita i pożywna.
ciekawa kompozycja, :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń