Święta już minęły, a ja chciałam podzielić się z Wami
przepisem na pierogi z kapustą i grzybami, które odkąd pamiętam królują na
wigilijnym stole. Najlepiej smakują polane podsmażoną cebulką w towarzystwie
kiszonej kapusty, jednak są też amatorzy pierogów polanych sosem czosnkowym. Ja
jednak wolę tradycyjną wersję pierogów.
Podstawą pierogów jest farsz, zawsze przygotowuję go
szybciej, w większej ilości, wkładam do słoików i wyciągam kiedy tylko dusza
zapragnie pierogów, krokietów, czy pasztecików.
Składniki na farsz:
1 kg kapusty kiszonej
5 sporych garści suszonych grzybów
3 duże cebule
Bułka tarta
½ kostki smalcu
Olej
Majeranek
Cukier, pieprz, sól, magi
Paczka mrożonych grzybów
Kapustę kiszoną wymoczyć, a następnie drobno pokroić. Grzyby
suszone zostawić na parę godzin do namoczenia, następnie zagotować w te samej
wodzie, a po wystudzeniu pokroić drobno. Cebulę zeszklić na oleju. Do kapusty
dodać cebulę oraz smalec i zagotować. Dodać grzyby suszone cały czas gotując. Przyprawić do
smaku. Odmrozić grzyby, zmiksować je i dodać do farszu. W razie potrzeby
zagęścić bułką tartą.
Składniki na ciasto:
½ kg mąki
3 łyżki oleju
Łyżeczka soli
1 szklanka gorącej wody
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dolewamy olej, a następnie
stopniowo dodajemy wody wyrabiając ciasto. Ciasto nie może być lepiące, jeśli
takie jest dodajemy trochę mąki. Jeszcze ciepłe ciasto cienko rozwałkowujemy na posypanej solą
stolnicy i wykrawamy kółka przyrządem do robienia pierogów lub szklanką. Na
bardziej lepką stronę ciasta kładziemy farsz i sklejamy opuszkami palców,
poprawiając widelcem, robiąc wzorek widoczny na zdjęciach. Jeśli mamy maszynkę
sprawa jest dużo prostsza, jednak kiedy lepi się pierogi samemu można nałożyć
więcej farszu i pierogi są smaczniejsze. Z pół kilograma mąki wyjdzie nam ponad
40 pierogów. Palce lizać!!
zgadzam się całkowicie! nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów.
OdpowiedzUsuń