sobota, 29 grudnia 2012

Nie ma świąt bez pierogów!!


Święta już minęły, a ja chciałam podzielić się z Wami przepisem na pierogi z kapustą i grzybami, które odkąd pamiętam królują na wigilijnym stole. Najlepiej smakują polane podsmażoną cebulką w towarzystwie kiszonej kapusty, jednak są też amatorzy pierogów polanych sosem czosnkowym. Ja jednak wolę tradycyjną wersję pierogów.



Podstawą pierogów jest farsz, zawsze przygotowuję go szybciej, w większej ilości, wkładam do słoików i wyciągam kiedy tylko dusza zapragnie pierogów, krokietów, czy pasztecików.

Składniki na farsz:
1 kg kapusty kiszonej
5 sporych garści suszonych grzybów
3 duże cebule
Bułka tarta
½ kostki smalcu
Olej
Majeranek
Cukier, pieprz, sól, magi
Paczka mrożonych grzybów

Kapustę kiszoną wymoczyć, a następnie drobno pokroić. Grzyby suszone zostawić na parę godzin do namoczenia, następnie zagotować w te samej wodzie, a po wystudzeniu pokroić drobno. Cebulę zeszklić na oleju. Do kapusty dodać cebulę oraz smalec i zagotować. Dodać grzyby  suszone cały czas gotując. Przyprawić do smaku. Odmrozić grzyby, zmiksować je i dodać do farszu. W razie potrzeby zagęścić bułką tartą.


Składniki na ciasto:
½ kg mąki
3 łyżki oleju
Łyżeczka soli
1 szklanka gorącej wody

Do miski wsypujemy mąkę, sól, dolewamy olej, a następnie stopniowo dodajemy wody wyrabiając ciasto. Ciasto nie może być lepiące, jeśli takie jest dodajemy trochę mąki. Jeszcze ciepłe ciasto  cienko rozwałkowujemy na posypanej solą stolnicy i wykrawamy kółka przyrządem do robienia pierogów lub szklanką. Na bardziej lepką stronę ciasta kładziemy farsz i sklejamy opuszkami palców, poprawiając widelcem, robiąc wzorek widoczny na zdjęciach. Jeśli mamy maszynkę sprawa jest dużo prostsza, jednak kiedy lepi się pierogi samemu można nałożyć więcej farszu i pierogi są smaczniejsze. Z pół kilograma mąki wyjdzie nam ponad 40 pierogów. Palce lizać!!





1 komentarz:

  1. zgadzam się całkowicie! nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów.

    OdpowiedzUsuń