Poniżej przedstawiam przepis na danie niezwykle proste i szybkie do wykonania, a efektowne. Do tej pory zawsze robiłam zapiekankę z tych samych składników, jednak tym razem wpadłam na pomysł niewielkich pasztecików, z tym samym, jakże pysznym nadzieniem. I powiem szczerze, chyba przerzucę się na paszteciki, gdyż są o wiele wygodniejsze w jedzeniu. Polecam gorąco na wszelkiego rodzaju imprezy :)
Składniki:
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
0,5 kg mrożonego szpinaku
3-5 ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, pieprz
kilka pomidorów
ok. 200 g żółtego startego sera
Szpinak rozmrozić. Usmażyć na oliwie, doprawić do smaku, dodać czosnek, wg upodobań. Ja lubię pikantne potrawy, więc nie szczędzę przypraw. Kiedy szpinak będzie już suchy, a cała woda odparuje zdjąć patelnię z ognia. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty, jedną połowę nakłuć widelcem i nałożyć warstwę szpinaku. W międzyczasie pokroić pomidory, jak na kanapkę. Ułożyć pomidory na szpinaku, posypać serem i przykryć drugą połową ciasta francuskiego. Skleić ciasto, by ukryć farsz. Ostrym nożem zrobić nacięcia w cieście, które po upieczeniu będą się fantastycznie prezentować. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok 15 minut, do momentu kiedy ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni. Podawać na ciepło.
Muszą smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń/Przepraszam, że tutaj się ogłaszam, ale może to niektórych zaciekawi: Jeśli jesteś zainteresowana i chciałabyś by więcej osób doceniło Twoje dzieła, dodaj je tutaj: katalogsmakow.pl/glowna . Strona dopiero raczkuje, ale ma na celu wypromowanie artystycznych dusz kulinarnych ;) Jest to coś na styl kulinarnego (de)motywatora. Można dodawać komentarze, polubić lub zagłosować czy się dane danie ugotuje, czy nie.
Pozdrawiam!
Pyszne takie paszteciki, ja do farszu dodaję ser bałakński(np.z lidla), pychota, może jutro zrobię:)
OdpowiedzUsuńlubię wszystko co ma w sobie szpinak, bardzo smakowite są te paszteciki :)
OdpowiedzUsuń