Składniki:
400 g mąki
50 g oliwy/oleju
1 dojrzały banan
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 opakowania (32 g) cukru wanilinowego
100 g cukru
100 ml wody
tabliczka gorzkiej czekolady
Banana zgnieść widelcem. Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić na jednolitą masę. Na stolnicę wysypać trochę mąki. Z ciasta utworzyć walec o średnicy ok. 3-4 cm, a następnie za pomocą noża pokroić na ciasteczka o grubości ok 1 cm. Piec 12 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasteczka ostygną połowę każdego posmarować roztopioną w mikrofalówce czekoladą.
Ciastka te są idealne dla alergików i mam alergików, gdyż ciasteczka nie zawierają jajek ani mleka!!!
A zapach banana i czekolady roznosi się słodko po kuchni....
tak wyglądają przed włożeniem do piekarnika...
a tak po i udekorowaniu czekoladą :)
Zrobiłam te ciasteczka:), może nie wyglądają tak jak te tu na zdjęciach ale są pyszne:). I na dodatek tanie bo banany w Biedronce były w promocji:p
OdpowiedzUsuń