wtorek, 8 października 2013

Zupa krem z kurek

Uwielbiamy kurki. I jeść i zbierać. Zamrażarka zawsze chowa przed nami pewne zapasy tego smakołyku, co wykorzystałam tym razem i przyrządziłam bardzo prosty i szybki w przygotowaniu krem z kurek. Przyrządzenie takiej zupy nie zajmuje nawet pół godziny, jeśli posiadamy bulion warzywny, jeśli nie, zawsze można poratować się kostką rosołową.





Składniki
kurki (mrożone)
1 l bulionu warzywnego
dwie cebule
masło na patelnię
sól pieprz
2 łyżki śmietany
grzanki

Cebulę podsmażyć na maśle, dodać kurki dusić przez chwilę, doprawić. Wsypać zawartość patelni do gotującego się bulionu i gotować 5 minut. Po tym czasie łyżką wyjąć kilka kurek, które posłużą nam do dekoracji a resztę zblendować na gładką masę. Dodać śmietanę i  doprawić do smaku. Podawać z grzankami.


2 komentarze: