wtorek, 22 października 2013

Ciastka z jabłkami, miodem i orzechami

Piekę i piekę. Wstaję rano i myślę jakie ciasteczka upiec dzisiaj. Taka jesienna faza :)
A w domu ciasteczkowe potwory opanowują systematycznie każdą ilość przygotowanych słodkości.
Dzisiejsze ciasteczka są bez jajek, mleka i masła, więc idealne dla alergików. Przy tym są miękkie i pięknie wyrastają. Same plusy. Moja córeczka je wprost uwielbia :)





Składniki:
200 g mąki
50 g oleju
200 g orzechów i bakalii (u mnie to były: orzechy laskowe, migdały, pestki dyni i słonecznika)
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 jabłko

Orzechy i bakalie zmielić. W misce wymieszać mąkę, orzechy i bakalie, cukier, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Jabłko zetrzeć na tarce. Do suchych składników wlać olej, miód i jabłko. Wymieszać. Z ciasta formować kulki i lekko rozpłaszczać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec do zrumienienia (ok.7 minut) w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.


8 komentarzy:

  1. Jak pięknie wyrosły! Bardzo lubię takie ciasteczka :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, jesiennie - czego chcieć więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis-zapisuję do zrobienia:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudnie - takie okrąglutkie i mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam kiedyś ciasteczka o smaku szarlotki i bardzo mi posmakowały.
    Zawsze chciałam odtworzyć ich smak w domu ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. No i tym zdaniem o alergikach skutecznie wpędziłaś mnie w poczucie winy ;-) Bo moja jesienna faza sprawiła, że nie chce mi się piec ;-) To co? Na przyszły tydzień zapraszasz na ciacha?

    OdpowiedzUsuń
  7. No :-) tyle że te maja pokaźną dawkę orzechów. Ale ostatnio piekę prawie codziennie :-) zwłaszcza że zaopatrzyłam się w maszynę do ciastek, ale o tym za jakiś czas na blogu :-) i zapraszam zapraszam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale tu dużo pysznych ciasteczek i cudowne jesienne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń