Najbardziej "niedzielnym" obiadem jest dla mnie potrawka z kurczaka, najlepiej z marchewką na słodko i kubkiem rosołu. Kiedy byłam mniejsza oczywiście za nią nie przepadałam, w szczególności za rodzynkami w sosie cytrynowym, ale do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć :) Przepis na tradycyjną maminą potrawkę innym razem, dzisiaj przepis na moją wariację na temat tego dania, której przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny, a prezentuje się godnie niedzielnego obiadu.
Składniki dla 2 osób:
200 g ryżu
1 mały filet z piersi z kurczaka
1 cytryna
ok. 3 łyżek mąki
2 gruszki
kiść winogron
sól, pieprz cytrynowy
łyżka miodu
100 g śmietany
2 łyżki oliwy
1 jajko
cukier
pietruszka
Ryż zagotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Mięso umyć, oczyścić z błon i przekroić wzdłuż tak, by powstały 4 średniej grubości płaty. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wysmarować miodem. Cytrynę umyć dokładnie, zetrzeć skórkę i posypać nią mięso.Gruszki przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć na mięsie. Skropić je połową cytryny i 2 łyżkami oliwy, posolić i popieprzyć posypać pietruszką, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Kiedy mięso się upiecze/udusi w piekarniku wyjąć je, a następnie do garnka odlać powstały wywar. Dodać do niego sok z pozostałej cytryny i 100 ml wody. Jajko roztrzepać i połączyć ze śmietaną. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody. Wywar w garnku zagotować, następnie zmniejszyć ogień i przez sitko, by nie powstały grudki wlać mąkę intensywnie mieszając. Całość musi być bardzo gęsta, jeśli nie jest, wlać więcej mąki. Na koniec dodać jajko zmieszane ze śmietaną i wymieszać. Posłodzić do smaku.
Ugotowany ryż polać sosem, posypać pietruszką oraz świeżymi winogronami. Podawać z pieczoną piersią z kurczaka.
Potrawkę na bazie rosołu z kury uwielbiam, z ryżem lub ziemniakami, ale... Ta wersja jest dla mnie gejowska :) Jak można dodać do tego gruszki winogrona czy rodzynki. Potrawka tylko z koperkiem i pietruszką, a do całości kiszona kapusta lub tarte buraczki. No ewentualnie marchewka z groszkiem i koperkiem. I jaki tam filet... suchość. Tylko udka, skrzydełka...
OdpowiedzUsuńA ja nie wyobrażam sobie potrawki z ziemniakami czy kiszona kapustą! Na szczęście ty nie musisz jeść mojej wersji a ja twojej :-)
Usuńbrzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuńwiem że nikt nie lubi zostawiania linków do siebie, ale dzieki temu możemy się wszystkie odnależć :)
mam nadzieję że się nie gniewasz… :) u mnie jest wszystkiego po troszku - kuchnia moda kosmetyki zapachy :)
to juz ostatnie dni konkursu zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk
ile smaków, nigdy wcześniej nie słyszałam o takiej potrawie, a to brzmi bardzo apetycznie kurczak z sosem cytrynowym gruszką...
OdpowiedzUsuń