środa, 23 października 2013

Ciastka owsiane II

Mówiłam, że jeśli chodzi o ciasteczka owsiane to nie jest moje ostatnie słowo :)
Dzisiejsze są zupełnie bez mąki, z jogurtem, no samo zdrowie, w dodatku smakują świetnie. Porównując je z wcześniejszymi ciastkami  są bardziej miękkie, dlatego też bardziej przypadły do gustu mojej córce.




Składniki:
1 kubek jogurtu naturalnego
3 jajka
1/3 kubka cukru
1/2 kubka płatków jęczmiennych błyskawicznych
2,5 kubka płatków owsianych
1/2 kubka oleju
1,5 kubka bakalii (w moim przypadku były to: sezam, pestki dyni,rodzynki,siemie lniane)

Do miski wlać jogurt, olej i jajka, cukier i wymieszać. Wsypać płatki, wymieszać i odstawić na godzinę. Następnie wsypać bakalie i wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką formować kulki i rozpłaszczać  lekko. Piec ok 10 minut w 175 stopniach, do zarumienienia.


3 komentarze:

  1. Ja lubię wszystkie ciasteczka, a te owsiane mogłabym jeść dziesiątkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj uwielbiam takie ciastka, pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń