Obejrzałam w telewizji jak Robert Sowa piecze takie muffiny i od razu popędziłam do kuchni, aby upichcić takie pyszności na dzisiejsze śniadanie.
A dzisiaj??
Pierwsza spróbowała ich moja córka, która wykorzystała moment i podkradła jednego wprost z blaszki :) Zorientowałam się, dopiero kiedy usłyszałam: "mniam mniam". Także wszystkim smakowało :)
Przyznam, że urzekło mnie połączenie ostrego chilli ze słodyczą jabłek. To duet idealny!!
moje śniadanie :)) |
Składniki na 12 sztuk:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 jabłka
garść rodzynków
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta chilli
3 łyżki oleju
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, do jabłek dodać jajko, proszek do pieczenia, rodzynki, olej i cukier i wymieszać wszystko dokładnie. Wsypać mąkę i przyprawy oraz ponownie wymieszać. Napełnić muffiny ciastem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut.
Nietypowe i na pewno pyszne! Idealne na zimę:)
OdpowiedzUsuńsuperkowe, b. apetyczne!
OdpowiedzUsuń