wtorek, 18 grudnia 2012

Kaczka pieczona po staropolsku

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, jednak jest kilka takich potraw, których tradycyjny smak wygrywa z wszelakimi nowościami. A kiedy jeszcze danie to zrobi moja mama, to nie ma ono sobie równych. Do tych dań należy z pewnością kaczka.
Jadłam to danie wiele razy, jednak nigdzie nie smakuje jak u mamy J Dlatego dzisiaj podaję przepis na tradycyjną kaczkę pieczoną mojej mamy, która jest najlepsza na świecie.



Składniki:
1 średniej wielkości kaczka
1 jabłko
½ cebuli
majeranek
sól

Kaczkę nacieramy dość obficie solą i majerankiem, zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Do środka wkładamy jabłko pokrojone w ćwiartki, z którego wcześniej usunęliśmy gniazdo nasienne oraz cebulę i zszywamy.

Wkładamy do brytfanny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-180 stopni na jedną- 1,5 godziny - wszystko zależy od jej wielkości i działania naszego piekarnika. Po ok. 30 minutach obracamy kaczkę i dolewamy wody do brytfanny.
Po kolejnych 30 minutach dolewamy wody i podlewamy naszą kaczkę, aby była soczysta. 

 Kiedy kaczka wygląda jak ta na zdjęciu wyjmujemy kaczkę, kroimy  i podajemy na stół. Z tłuszczu wytopionego w brytfannie zaklepujemy sos . Najlepiej smakuje z czerwoną kapustą.
W wersji mojej mamy wygląda ona tak: 


5 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda a jak smakuje dowiem się jutro. Właśnie kaczka się rozmraża a jutro wypróbuje przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też dzisiaj pierwszy raz odważyłam się robić kaczkę według tego przepisu. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bedę robić jutro kaczkę i napiszę jak mi wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i jak smakowała kaczka bo nie wiem czy robić?:D

      Usuń