niedziela, 16 grudnia 2012

Penne z sosem kurkowym

Dzisiaj szybciutki a pyszny obiad, który przywodzi na myśl wakacje spędzone w Borach Tucholskich, czyli makaron penne z sosem z kurek, które zostały zebrane na owych wakacjach :D
Kurki wcześniej usmażyłam na oleju z solą i zamroziłam. Teraz co jakiś czas wyjmuję kolejną porcję grzybków, aby przyrządzić z nich coś dobrego.
Tym razem na szybko, bo czasu na zrobienie obiadu coraz mniej, niestety.



Składniki dla 2 osób:
paczka kurek, ok. 200 gr
200 ml śmietany
pęczek pietruszki
pół pora
1 cebula (najlepiej czerwona, wtedy jest bardziej kolorowo)
pieprz, pieprz cayenne
200 gr kiełbasy
makaron penne - 200 gr

Rozmrozić kurki, pokroić por, cebulę i kiełbasę w kostkę, posiekać pietruszkę.  Na rozgrzaną oliwę wsypać cebulę, por i kiełbasę, a gdy się wszystko zarumieni dodać kurki. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Przyprawić kurki, ale pamiętać by nie solić, bo kurki są dość słone. Dodać śmietanę i pietruszkę, wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze minutkę, trzeba uważać by nie gotować za długo, bo śmietana może zrobić się płynna. Po odcedzeniu, makaron dodać do sosu, wymieszać i od razu podawać. Posypać na wierzchu pietruszką.



2 komentarze:

  1. Lepsze do tego kopytka by były, ale sos i tak doskonały.

    OdpowiedzUsuń
  2. też zazwyczaj robię z kopytkami, ale tym razem czasu na to nie było :)

    OdpowiedzUsuń