wtorek, 11 grudnia 2012

Sernik bananowy

Po ostatnich ciasteczkach bananowych, które wyszły naprawdę rewelacyjnie rozsmakowałam się w bananach, dlatego też zastanawiając się nad ciastem na weekend moje myśli powędrowały do sernika bananowego.
Jako że stresują mnie wszelakie przepisy postanowiłam popuścić wodze fantazji i stworzyć coś od siebie. Uwielbiam połączenie banana z czekoladą dlatego też zdecydowałam się na czekoladowy biszkopt, bananową masę serową oraz galaretkę z bananami. Wyszło idealnie, zobaczcie zresztą sami.




Najbardziej lubię w gotowaniu bez przepisu to, że nie ma do tego odnośnika, więc człowiek nie stresuje się, że coś nie wyszło. Śmiało więc mogę powiedzieć że to ciasto powinno wyglądać właśnie tak :))


Myślę że to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego świątecznego sernika, w dodatku niezwykle aromatyczna i cudownie słodka :)

Składniki na biszkopt:
4 jajka
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Składniki na masę bananowo-serową
3 dojrzałe banany
1 kg twarogu drobno zmielonego (ja użyłam gotowej masy serowej)
2 opakowania cukru wanilinowego
4 jajka
1 budyń waniliowy
1 kostka margaryny
3/4 szkl cukru
1/4 szkl mleka

banany do obłożenia ciasta (3-4 sztuki)
pół cytryny
2 galaretki bananowe (cytrynowe ewentualnie)

Przygotowanie:
Biszkopt:Ustawić piekarnik na 180 stopni. Oddzielić białka od żółtek, następnie ubić białka mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania wsypać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać żółtka pojedynczo. Na koniec dodać mąki i proszek do pieczenia i chwilę jeszcze obijać na mniejszych obrotach. Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Masa: W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać twaróg i banany rozgniecione widelcem i wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać cukier i wymieszać, cały czas gotując na małym ogniu. Dodawać jajka pojedynczo miksując, uważając by się nie ścięły. Dodać cukier waniliowy i doprowadzić do zagotowania. W międzyczasie rozrobić budyń w mleku i dodać go do gotującej się masy szybko miksując gotować jeszcze chwilkę, a gdy masa zacznie gęstnieć wlać na biszkopt.
Kiedy masa wystygnie pokroić banany na plasterki, skropić je wyciśniętym sokiem z cytryny i użożyć na masie serowej. 2 galaretki rozpuścić w 0,75 l wody i kiedy zaczną tężeć polać nimi banany. Wstawić do lodówki by całość stężała. Przechowywać w lodówce.



2 komentarze:

  1. Nie przestajesz mnie zaskakiwać :) Sernik???? W Twoim wykonaniu?
    W kalendarz Majów nie wierzę, ale myślę że w dniu, w którym upieczesz sernik z rodzynkami nastapi koniec świata ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to w takim razie idealne danie na 21.12.2012 :)

    OdpowiedzUsuń