poniedziałek, 28 stycznia 2013

Calzone czyli pierogi all'italiano

Usłyszałam kiedyś że tradycja wspólnego klejenia pierogów bardzo zbliża do siebie. Nie wiem czy w przypadku mojej rodziny zdanie to się sprawdza, ale na pewno jest pretekstem do wspólnego śmiechu i dokuczania sobie :D Zbliża natomiast z pewnością aromat świeżo wyciągniętych z piekarnika pierożków :))) Wtedy wszyscy zbierają się ciasno wokół piekarnika.
Przepis ten zrobił furrorę podczas sylwestra, nie można go było nie powtórzyć.



Składniki na ciasto:
500 g mąki
200 g masła
2 jajka
pół łyżeczki cukru
2,5 łyżki śmietany
łyżeczka soli

Składniki na farsz:
300 g mięsa mielonego
300 g pieczarek
por
papryka czerwona
przecier pomidorowy
oregano, bazylia
pieprz, sól

ser żółty



Ciasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Wstawić na min. pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy ok. 10 cm.
Farsz: pokroić por, pieczarki i paprykę. Wszystkie składniki podsmażyć na oliwie, doprawić i na końcu dodać przecier pomidorowy wg uznania.
Przestudzony farsz nakładać na środek wyciętego kółka, nałożyć plaster sera i zakleić pieróg. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok pół godziny na rumiany kolor w temperaturze 170 stopni.



piątek, 25 stycznia 2013

Pieczone ziemniaki

Te ziemniaki to absolutny przebój jeśli chodzi o jadłospis mojej 11 miesięcznej córki. Kiedy jej je podałam nie chciała jeść mięsa, mimo że to wyjątkowo mięsożerne dziecko :D Przy okazji nam też bardzo smakowały :) Zdrowa wersja frytek, a przy okazji baaardzo smaczna



Składniki
ziemniaki
oliwa z oliwek
papryka słodka
zioła prowansalskie
sól

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki około pięciomilimetrowe. W misce wymieszać ziemniaki z oliwą, papryką i ziołami prowansalskimi. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu przemieszać. Przed podaniem posypać solą.


czwartek, 24 stycznia 2013

Penne rigate all'amatriciana

Znowu kuchnia włoska u nas gości, a to dlatego, że żadna inna kuchnia nie oferuje dań których czas przyrządzania jest odwrotnie proporcjonalna do smaku. A tu proszę, jak zawsze, bardzo szybko i bardzo pysznie zarazem :D Włosi w jedzeniu cenią minimalizm i muszę przyznać że wychodzi to zawsze genialne. Mało składników, szybkie przyrządzenie a efekt - rewelacja, czegóż chcieć więcej?  Podane składniki są na danie dla dwóch osób.



Składniki:
200 g makaronu penne rigate lub rigatoni
1 puszka pomidorów krojonych w puszce
1 cebula
100 g boczku lub szynki
sól, pieprz
świeża bazylia
parmezan do posypania

Makaron ugotować wg przepisu a w tym samym czasie na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę i zeszklić. Wlać pomidory, doprawić i gotować chwilę do zredukowania się sosu. Kiedy makaron jest al dente odcedzić i wsypać na patelnię, wymieszać i gotowe. Danie, którego zrobienie zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu. Przed podaniem najlepiej posypać startym parmezanem.


środa, 23 stycznia 2013

Pierwsza laurka dla babci i dziadka

Dzień babci i dziadka za nami a ja pochwalę się pierwszymi laurkami, które stworzyłam razem z moją córcią :D Mimo prostej formy w tworzeniu czynnie uczestniczyły 4 osoby :D malutka oczywiście na golasa, ale i tak skończyło się wielkim sprzątaniem :)
Ale efekt :))


poniedziałek, 21 stycznia 2013

Kebab naleśnikowy

Fragmenty wieczornych rozmów:

- Co będzie dziś na kolację?
- A co byś chciała?
- No sama nie wiem.
- Ja też nie.

Trochę później:
-Jutro już jadę do domu. To moja ostatnia kolacja u was...
- Do czego zmierzasz?
- No, bo kiedyś zrobiłaś takie coś dobrego....

I takim sposobem na kolacji zawitała u nas naleśnikowa tortilla lub kebab jak zwał tak zwał :)) Miała być tortilla, ale z braku wrapsów w sklepie a wzmożonej chęci naszego gościa na to danie powstała tortilla naleśnikowa. Pycha!!!!



Naleśniki zrobiłam według starego sprawdzonego przepisu, który znajdziecie tutaj.
Nie mogło też zabraknąć sosu czosnkowego domowej roboty :))

Składniki na 6 sztuk naleśników
spory filet z kurczaka
przyprawa gyros lub inna ulubiona do kurczaka
mała główka kapusty pekińskiej
2 pomidory
4 ogórki konserwowe
2 cebula
puszka kukurydzy
ketchup

Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z dodatkiem przyprawy gyros. Pokroić cebulę w piórka, pomidora w kostkę, ogórki w talarki. Pokroić kapustę pekińską.
Naleśnik posmarować sosem czosnkowym, wyłożyć mięsem i warzywami, polać ketchupem i gotowe :DD




niedziela, 20 stycznia 2013

Chleb 3 zboża

Po pierwszej próbie rozkochaliśmy się w własnoręcznie robionym chlebie. Dlatego też kupiłam mąkę 3 zboża i postanowiłam upiec chleb według przepisu na opakowaniu. Od siebie dodałam dynię, siemię lniane i sezam. Wyszedł równie pyszny jak poprzedni, jednak bardziej razowy, ciemniejszy. Ciężko mi powiedzieć, który bardziej mi smakuje, ale ten na pewno jest zdrowszy. Polecam.



Składniki:
500 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża
1 czubata łyżka soli
30 g świeżych drożdży
350 ml chłodnej wody
garść pestek dyni
garść siemienia lnianego
garść sezamu

Drożdże rozpuścić w wodzie.Mąkę, sól i wodę z drożdżami wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić w ciepło do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie znowu wyrobić ciasto dodając dynię, siemię i sezam. Włożyć do natłuszczonej formy i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posmarować wodą, posypać sezamem. Wstawić na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.


środa, 16 stycznia 2013

Placek pianka i zmiany na blogu

Sezon grypowy w pełni. Choroba dopadła nas z nienacka, czaiła się ze wszechstron i kiedy złapała nie chce puścić. Leżymy na przemian, raz jedno raz drugie i jęczymy o herbatę.A nasz mały brzdąc pełen energii umila nam te ciężkie chwile. Nienawidzę chorować, ale kiedy już się zdarzyło ostatkiem sił postanowiłam zrobić coś by rozpieścić nasze kubki smakowe. To było wczoraj i dobrze, bo smak pysznej pianki mam ciągle w pamięci, a dziś moje kubki smakowe już w ogóle nie odczuwają smaków. 
Poza tym ten mini torcik miał być zachętą i podziękowaniem jednocześnie dla mojej drugiej (nie oszukujmy się brzydszej :P) połówki, by w końcu znalazła czas i ochotę na wprowadzenie zmian w wyglądzie bloga.
Udało się. Strona w końcu wygląda tak, jak bym chciała, a my rozkoszujemy się smakiem pysznego placka :))
W tym miejscu chciałam Ci kochanie podziękować, za to że wytrzymałeś i obiecuję że kolejna zmiana nie nastąpi zbyt szybko:)
A wracając do placka, który zresztą oboje uwielbiamy ...



Składniki na małą okrągłą blaszkę:
2 śnieżki (najlepiej takie z kawałkami czekolady
400 ml mleka + pół szklanki
4 łyżki żelatyny
2/3 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 olejku waniliowego
biszkopty
filiżanka mocnej kawy
2 banany
kakao do posypania

Biszkopty zamoczyć w kawie i ułożyć na dnie blaszki. Banany pokroić w krążki, skropić cytryną i ułożyć na biszkoptach. Żelatynę zalać 1/2 szklanki mlekia i wymieszać. Podgrzać chwilę w mikrofalówce i wymieszać, aż nie będzie żadnych grudek. Wystudzić, a kiedy będzie zimna włożyć do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem, olejkiem i dwoma jajkami. W osobnej misce ubić śnieżki w 400 ml mleka. Do margaryny dodać śnieżki wciąż ubijając mikserem, wlać tężejącą żelatynę i szybko wymieszać. Wlać na banany i biszkopty. Wyrównać i posypać kakao. Całe przygotowanie zajmuje niecałe 15 minut, a placek nie wymaga pieczenia, można sobie z nim dać radę nawet w czasie choroby. 





Kawa... i co dalej? Szybkie ciasta - edycja karnawałowa