czwartek, 29 listopada 2012

Penne con pommodori e pesto

Są takie dni, że dziękuję Bogu za to, że stworzył człowieka, który wymyślił pesto. Dzięki niemu można stworzyć pyszny obiad w 10 minut, czyli dokładnie tyle ile wynosi czas ugotowania makaronu.
Dzisiaj własnie takie danie zagościło na moim stole. Nie wygląda szaleńczo efektownie ale jest aromatyczne, cudownie pyszne i przede wszystkim bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.

Podaję składniki potrzebne do przygotowania dla 2 osób:
200 gr makaronu penne
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 dorodny pomidor
1/2 czerwonej papryki
2 łyżeczki pesto
pieprz

Makaron zagotowujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, do wody dodajemy łyżeczkę soli. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek.
Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i zarumieniamy na  na oliwie. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, a na koniec pomidory skrojone w grubszą kostkę, dusimy przez chwilę, by pomidory zmiękły, ale aby nie zrobiła się z nich miazga. 
Kiedy makaron będzie już al dente przecedzamy go, wsypujemy na patelnię, dodajemy pesto, pieprzymy do smaku i gotowe :D
Oczywiście można posypać startym parmezanem, jednakże zabrakło go dzisiaj w mojej lodówce, a to danie, po ciężkim dniu, kiedy nie chce się robić pracochłonnego obiadu, smakowało wyśmienicie.
A wyglądało tak:

3 komentarze:

  1. Dzisiaj zrobiłam na obiad :) smakuje wyśmienicie! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się że smakowało :)) Jest mi niezwykle miło :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń