Zacznę od tego że moja siostra jest fanką batonika o nazwie mleczna kanapka i choć sama za nim nie przepadam, gdy znalazłam przepis na ciasto o nazwie mleczna kanapka postanowiłam je zrobić i użyć jako wspaniałego pretekstu do odwiedzin :) Siostra przyjechała, ale nie tylko ona zajadała się ciastem, bo smakowało wszystkim i po 2 dniach zostały marne 2 kawałeczki, które zostały zapakowane "na drogę" :D
No i co najważniejsze od prawdziwego amatora tych słodkości usłyszałam, że ciasto faktycznie smakuje jak mleczna kanapka, a o to chyba w tym wszystkim chodzi, prawda?
Podstawą ciasta jest biszkopt, który przekłada się masą mleczną a całość oblewa polewą czekoladową. Pyszności.
Składniki na biszkopt:
6 jajek
szklanka cukru
pół szklanki mąki wrocławskiej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
2 łyżki oleju
Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do białek dodajemy pojedynczo żółtka cały czas ubijając. Wlewamy olej nie przestając miksować, a następnie dodajemy suche składniki jednocześnie zmniejszając obroty miksera. Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 minut.
Składniki na masę:
pół szklanki mleka2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
350 g masła
Mleko zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym ciągle mieszając, by cukier się rozpuścić i zostawiamy do ostygnięcia. Ciepłe masło traktujemy mikserem na wysokich obrotach, a gdy masa jest już gładka dodajemy powoli ostudzone mleko. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i gotowe!! Masą przekładamy biszkopt.
Składniki na polewę:
ok. 70 g masła
tabliczka gorzkiej czekolady
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do misieczki, dodajemy masło i wkładamy na chwilę do mikrofalówki, by wszystko się ładnie roztopiło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą oblewamy ciasto.
Całość prezentuje się następująco:
Tęsknię za nią...:)
OdpowiedzUsuńTo przyjeżdżałaj :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, palce lizać
OdpowiedzUsuńa czy można użyć zwykłej mlecznej czekolady? czy może wyjdzie to za słodkie?
OdpowiedzUsuńmyślę że spokojnie może być mleczna czekolada :-)
Usuń