poniedziałek, 26 listopada 2012

Mleczna kanapka czyli biszkopt czekoladowy przekładany mleczną masą

Zacznę od tego że moja siostra jest fanką batonika o nazwie mleczna kanapka i choć sama za nim nie przepadam, gdy znalazłam przepis na ciasto o nazwie mleczna kanapka postanowiłam je zrobić i użyć jako wspaniałego pretekstu do odwiedzin :) Siostra przyjechała, ale nie tylko ona zajadała się ciastem, bo smakowało wszystkim i po 2 dniach zostały marne 2 kawałeczki, które zostały zapakowane "na drogę" :D
No i co najważniejsze od prawdziwego amatora tych słodkości usłyszałam, że ciasto faktycznie smakuje jak mleczna kanapka, a o to chyba w  tym wszystkim chodzi, prawda? 
Podstawą ciasta jest biszkopt, który przekłada się masą mleczną a całość oblewa polewą czekoladową. Pyszności.


Składniki na biszkopt:
6 jajek
szklanka cukru
pół szklanki mąki wrocławskiej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
2 łyżki oleju

Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do białek dodajemy pojedynczo żółtka cały czas ubijając. Wlewamy olej nie przestając miksować, a następnie dodajemy suche składniki jednocześnie zmniejszając obroty miksera. Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 minut.

Składniki na masę:
pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
350 g masła

Mleko zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym ciągle mieszając, by cukier się rozpuścić i zostawiamy do ostygnięcia. Ciepłe masło traktujemy mikserem na wysokich obrotach, a gdy masa jest już gładka dodajemy powoli ostudzone mleko. Na koniec wsypujemy mleko w proszku i gotowe!! Masą przekładamy biszkopt.

Składniki na polewę:
ok. 70 g masła
tabliczka gorzkiej czekolady

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do misieczki, dodajemy masło i wkładamy na chwilę do mikrofalówki, by wszystko się ładnie roztopiło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą oblewamy ciasto.
Całość prezentuje się następująco:


5 komentarzy:

  1. Tęsknię za nią...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy można użyć zwykłej mlecznej czekolady? czy może wyjdzie to za słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że spokojnie może być mleczna czekolada :-)

      Usuń