niedziela, 25 listopada 2012

Knoppers własnej roboty

Aby zrobić przyjemność gościom, którzy odwiedzili nas w weekend prócz ciasta postanowiłam zrobić coś pysznego. Postanowiłam zrobić Knoppersa, którego lubią chyba wszyscy. Znalazłam nawet w internecie przepis na tą słodycz, jednak zmieniłam go według własnego uznania i wyszła rewelacja!!
Przemawia za tym chociażby walka o ostatni kawałek :))

Cały przepis jest niezbyt skomplikowany i co najważniejsze nie wymaga pieczenia :) 
Wafle czyli popularne andruty przekładamy dwoma masami: czekoladowo-orzechową oraz mleczną, a całość oblewamy polewą czekoladową.
Ale od początku....

Składniki:

3 arkusze wafli

Masa orzechowo-czekoladowa:
200 gr masła
200 gr orzechów laskowych
350 gr masła czekoladowego

Masa mleczna:
2 szklanki mleka w proszku
150 gr masła
1/4 szklanki mleka
5 łyżek cukru

Polewa
100 gr masła
tabliczka czekolady mlecznej

Przygotowanie:
Na pierwszy ogień zajmujemy się masą orzechową. Orzechy należy uprażyć na patelni, a następnie obrać skórkę i posiekać. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy masło czekoladowe, a kiedy konsystencja jest już jednolita dodajemy orzechy. Masę rozsmarowujemy na jednym waflu i przykrywamy drugim i wkładamy do lodówki przyciskając czymś ciężkim.
Zajmujemy się za masę mleczną. W małym garnku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim cukier. Ucieramy masło na gładką, puszystą masę, a następnie bardzo powoli (najlepiej po łyżeczce) dodajemy wystudzone mleko uważając by całość się nie zważyła. Na końcu wsypujemy mleko w proszku i miksujemy na gładką gęstą masę. Wykładamy ją na dwa wafle połączone masą orzechową i przykrywamy ostatnim waflem, przykrywamy czymś ciężkim, aby masa połączyła się z waflem i wstawiamy do lodówki. 
Gdy całość stężeje w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z masłem i po wymieszaniu i lekkim ostudzeniu oblewamy polewą czekoladową. 
Kiedy polewa wystygnie kroimy na kawałki.
E voilà :)




3 komentarze:

  1. Pyszne! Dzięki Tobie zdałam prawo jazdy!
    Instruktor Łasuch! Dzięki!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już kiedyś KNOPPERSY ale coś masa mleczna nie wyszła zbyt dobrze.. chyba podejmę kolejną próbę:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń