poniedziałek, 19 listopada 2012

ciasto malinowe a la gosia

Sezon malin już niestety za nami, jednak na działeczce zachowały się jeszcze ostatki, które wykorzystałam do wykonania przepysznego placka malinowego, które z każdym kęsem przypomina wspaniałe smaki lata. Ciasto jest idealne na letnie popołudnia, jest puszyste, lekkie i oczywiście łatwe do zrobienia. To absolutnie moja wariacja na temat pianki malinowej. Robiłam je na najmniejszej blaszce, ponieważ ilość malin, którą miałam do dyspozycji nie była zbyt duża, ale kolejnym razem na pewno zrobię je na dużej blaszce, bo zniknęło w mgnieniu oka.

Przepis na ciasto piankę malinową poniżej:

Składniki:
biszkopty
galaretka malinowa
2 śnieżki
mleko do śnieżki
1 łyżeczka żelatyny
pełen kubek malin
maliny do dekoracji
200 ml wody
kostka czekolady mlecznej

Przygotowanie:
Maliny wraz z wodą wlać do małego garnka i zagotować, dodać do tego galaretkę oraz żelatynę i zostawić do wystygnięcia. Biszkopty ułożyć na blaszce. Ubić śnieżkę według przepisu, a kiedy galaretka zacznie się ściągać zmiksować ze śnieżką i zalać biszkopty. Wstawić do lodówki. Kiedy pianka będzie wystarczająco sztywna że maliny nie będą się w niej topić, ale na tyle miękka, że będą się lekko w niej zapadać wyłożyć ciasto malinami. Rozpuścić czekoladę i energicznie polać nią maliny. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. I już można rozkoszować się wspaniałym smakiem malin w delikatnym musie.
Tak prezentuje się gotowa całość:





1 komentarz: