czwartek, 21 listopada 2013

Ekspresowe ciasto bez użycia miksera

Goście na horyzoncie a w domu nie ma nic do kawy. Z pomocą przyszła rodzinna książka kucharska mamy męża, w której znajduje się placek nazwany "łyżka", nie za sprawą tego, że za jej pomocą odmierza się wszystkie składniki, ale dlatego że do jego wykonania nie potrzeba miksera ani innych narzędzi kuchennych, wystarczy tytułowa łyżka.
I już po chwili z piekarnika roznosił się cudowny aromat świeżego ciasta... :)




Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki

kruszonka:
100 g margaryny
1/2 szklanki cukru
mąka

owoce

Zrobić kruszonkę: do miski wsypać 3 łyżki mąki, cukier i margarynę. Wyrabiać ręką dosypując mąkę aż do momentu, kiedy ciasto przestanie się kleić.
Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, położyć wybrane owoce (u mnie to jabłka), posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 180 stopniach.

18 komentarzy:

  1. Ja jestem w kuchni tak leniwa, że od jakiegoś roku piekę wyłącznie ciasta, które nie wymagają użycia miksera ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie i jeszcze takie proste do zrobienia, przepis idealny dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem jak wygląda wykonanie, ale chyba miałem okazję je próbować. Rewelacja!! Zresztą rzadko dało się gorzej określać potrawy jedzone u rodziny męża... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na jaka wielkosc blaszki podane sa proporcje? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja piekę zazwyczaj w takiej o wymiarach 40 na 24 cm

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, pychota, dzieki za przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Planuję dzisiaj zrobić to ciasto:) Jak robisz jabłka do niego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obieram ze skórki i kroje w plastry,które układam na cieście. surowe :-)

      Usuń
  8. A ja właśnie w cienką kostkę pokroiłam. Nie zdążyłam zajrzeć ponownie na stronę i zobaczyć Twojej odpowiedzi. ;( Tak patrzę do piekarnika i nie za wysokie jest to ciasto ;( I jakby wilgotne..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że można je dłużej trzymać w piekarniku. zawsze podaje jak to wyglądało u mnie, ale z doświadczenia wiem że w moim ciasta szybciej dochodzą :-)

      Usuń
  9. Witam :) zrobiłam dziś ciasto na szybką wizytę mamy i babci. Nie jestem zbyt dobra w wypiekach, ale tym ciastem każdy był zachwycony! Z owoców wrzuciłam ananasa i brzoskwinie z puszki, oraz świeżego winogrona, górę posypałam nie dość że kruszonką to i rodzynkami. Pychotka do kawy, na pewno zrobię jeszcze z innymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A zamiast maslanki co można ewentualnie dodać i w jakiej proporcji? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam nic innego ale myślę że można ją zastąpić kefirem, jogurtem czy kwaśna śmietaną. W takiej samej ilości jak maslanka.

      Usuń
  11. a czy smak maslanki może być owocowy czy musi byc naturalna??

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis banalnie prosty, a efekt super. Proste i pyszne ciasto. Zrobiłam na kefirze

    OdpowiedzUsuń
  13. dzięki za przepis ciasto właściwie robi się samo a jakie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto było bardzo gęste, u Was też tak było?

    OdpowiedzUsuń