piątek, 22 listopada 2013

Babeczki ziemniaczane z łososiem

Lubię raczyć moich gości eksperymentami, to od ich opinii w dużej mierze zależy czy dana potrawa znajdzie się na blogu. Jeżeli chodzi o dzisiejszy przepis testerów było czworo i opinie były podzielone, mianowicie mężu nie był zbyt zachwycony, jak się okazuje jego wybredne podniebienie średnio toleruje wędzonego łososia, którego smak porównał do... śledzia (!!! wtf ??!!) Reszta zasmakowała w tych nietypowych muffinach, wszyscy natomiast stwierdziliśmy, że świetnie smakowałyby w wersji bardziej swojskiej, mianowicie w towarzystwie smażonej kiełbaski czy boczku. Same babeczki z pewnością powtórzę, nie koniecznie z łososiem.




Składniki na ok.15 babeczek:

600 g obranych ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek pietruszki

100 g wędzonego łososia

Warzywa posiekać w rozdrabniaczu, dodać resztę składników i wymieszać. Silikonowe foremki do muffinek napełnić do połowy, dodać kawałek wędzonego łososia i przykryć pozostałą masą ziemniaczaną. Piec w 180 stopniach przez ok.45 minut.

My jedliśmy je w towarzystwie sosu czosnkowo - koperkowego.

1 komentarz: