piątek, 29 listopada 2013

Pyszny i szybki placek bez jajek i mleka

Kiedy odwiedzają nas goście alergicy mam okazję przetestować przepisy na dania bez mleka i jajek. Dziś sięgnęłam po ten przepis, który pozostawia dość szerokie pole do popisu, dlatego też tutaj przedstawiam wam moją, bardzo udaną, wersję.
Ja zrobiłam je z podwójnej porcji, jest idealna na średnią blaszkę. 
I muszę przyznać, że już dawno nie słyszałam tyle pochlebnych opinii na temat jednego wypieku... no i fakt że na śniadanie został tylko ostatni rządek świadczy o tym, że przepis jest absolutnie wart powtórzenia.




Składniki:
3 kubki  mąki 
1 kubek cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli 
5 łyżek kakao 
2 łyzeczki sody
2/3 kubka oleju
2 łyżki octu balsamicznego (może być też ocet winny)
2 kubki soku malinowego

maliny

kruszonka:
50 g margaryny
2 łyżki cukru
mąka

Zrobić kruszonkę: Do miski włożyć margarynę, wsypać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki i wyrobić ciasto dosypując mąki, do momentu kiedy ciasto nie będzie się kleić i będzie sypkie.
Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i wymieszać. Wlać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, następnie ułożyć na cieście maliny lub inne owoce i posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut, do tzw. "suchego patyczka". Gdy ciasto ostygnie polać lukrem.



3 komentarze:

  1. Przybyliśmy, skosztowaliśmy, chwaliliśmy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwaga! Robie.... Jakies lejące bardzo bylo:/ zobaczymy:]

    OdpowiedzUsuń