wtorek, 26 listopada 2013

Calzoni ze szpinakiem, łososiem i serem camembert

Przepis na calzone już podawałam (przepis tutaj). To jedno z dań, które bardzo przypadło wszystkim do gustu. Ostatnio robiłyśmy je w podwójnej ilości, jednak okazało się, że nie starczy nam farszu. I jak się okazało, potrzeba matką wynalazku :) i tak oto powstała inna wersja pierożków. 
Ja chyba wolę pierwotną wersję, jednak zdania były podzielone, a calzoni i tak zniknęły w mig :))




Składniki na ciasto:
500 g mąki
200 g masła
2 jajka
pół łyżeczki cukru
2,5 łyżki śmietany
łyżeczka soli

Składniki na farsz:
400 g szpinaku mrożonego
ser camembert
200 g wędzonego łososia
pieprz, sól
czosnek


Ciasto: wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Wstawić na min. pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy ok. 10 cm.
Farsz: szpinak usmażyć na patelni, przyprawić go solą, pieprzem i czosnkiem. Wystudzić.
Przestudzony szpinak nakładać na środek wyciętego kółka, nałożyć kawałek łososia, plaster sera i zakleić pieróg. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok pół godziny na rumiany kolor w temperaturze 170 stopni.



1 komentarz:

  1. Świetne pierożki. Zawsze robię gotowane, a tu widać pieczone są też fantastyczne. A farsz? Super!

    OdpowiedzUsuń