niedziela, 5 maja 2013

Sernik z rosą bez rosy :)

Zacznę od tego, że jestem naznaczona. To u nas dziedziczne. Zaczęło się od tego, że dziadek pracował w mleczarni i często znosił do domu różne fanty, typu twaróg. Baardzo tłusty. Stąd w babcinym domu sernik gościł nader często, wszyscy zajadali się babcinym sernikiem, podczas gdy dzieci miały go serdecznie dość. W dodatku babcia, też naznaczona, nie miała do sernika daru. Kolejne pokolenie, po przykrych doświadczeniach z dzieciństwa sernik omijały, a potem również okazało się, że są naznaczeni. I jeśli już sernik zrobią to wiadomym jest, że nie będzie im ten sernik smakował. 
Do tej pory miałam to samo, kilka razy próbowałam zrobić tradycyjny sernik z lepszym lub gorszym rezultatem (zazwyczaj gorszym) no ale nigdy mnie nie porwał. Zresztą amatorką sernika jestem tylko w czasie ciąży, normalnie omijam go szerokim łukiem (jak już mówiłam jestem naznaczona), ale ten sernik jest wyjątkiem!!
Pierwszy raz zrobiła go Ania, przyniosła na zajęcia i umarłam. Do tamtego momentu nie wiedziałam, że sernik może tak smakować.Pysznie lekki, kremowy, puszysty i wysoki. Czym prędzej poprosiłam ją o przepis, jednak z jego wykonaniem zbierałam się prawie rok. Dopiero teraz się zdecydowałam i muszę przyznać że przystępowałam do jego wykonania z duszą na ramieniu, choć Ania zapewniała mnie, że "ten sernik nie może się nie udać".
Jaki był tego efekt?? Sernik pięknie wyrósł, jednak tytułowa rosa była w zaniku, dokładnie 5 kropelek na całą blachę, ale smak był ten sam... Skutkowało to zjedzeniem niniejszego sernika w czasie jednego wieczoru, a ja wciąż słyszałam pochwały na temat tego jaki to mam dar do pieczenia serników. 
Przepis ten zapisuję skrzętnie na lata, gdyż ciasto to na pewno nie raz u nas zagości, jest po prostu rewelacyjny i wierzę, że kolejnym razem wyjdzie i rosa :D
A Ani W. w tym miejscu serdecznie dziękuję za przepis i umilanie zajęć pysznymi ciastami :DD




Składniki:

Ciasto
2 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru,
1 żółtko,
1 całe jajko,
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
10 dag margaryny.
Masa serowa
1 kg sera (tego we wiaderku),
1/2 szkl. oleju,
 1 szkl. cukru,
 jeden budyń śmietankowy ( z Delekty na 3/4 l. mleka),
 2 szkl. mleka,
2 całe jajka,
4 żółtka,
1 aromat do ciasta.
Piana
białka z 5 jaj
3/4 szkl cukru
kisiel cytrynowy

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, wyłożyć na blachę, tworząc z ciasta boki. (Ja piekę w takiej standardowej dużej blaszce).
Masa serowa.Do sera dodać wszystkie składniki, zmiksować (budyń dodaje się prosto z torebki :)), wylać na surowe ciasto, piec ok. 50 min w 180 stopniach. 
Pod koniec pieczenia przygotować pianę. Białka z 5 jaj ubić z 3/4 szkl. cukru, dodać kisiel cytrynowy (też prosto z torebki), wymieszać i wylać na ciasto. Piec jeszcze przez 15 min w 120 stopniach. Rosa tworzy się po całkowitym ostygnięciu, ciasto najlepiej trzymać w lodówce. Smacznego.

Jak widać przepis nie wymaga żadnych umiejętności i "nie może się nie udać" :D
Zapomniałam dodać że mąż po zjedzeniu kilku kawałków powiedział że ten sernik był genialny i że rozpływał się w ustach, nie w dłoni, co kazał mi tu napisać :D




37 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie :-) i smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet, jeśli nie ma rosy i tak wygląda pysznie. :) Jeden z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj pysznie wygląda,no i ta cytrynowa pianka ... lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda wspaniale :)
    U mnie w domu nie piekło się serników, może dlatego tak je uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudowny, puszysty, wysoki i taki...mmmmmm :)
    może i mi się taki kiedys uda ;)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. dzień dobry,strona mi się spodobała więc się dopisuję, pozdrawiam i zapraszam na moją stronę

    My website polecane strony

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda! Robiłam kiedyś podobny, smak rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pyszny sernik. Uwazam, ze jest to najlepszy przepis w sieci.

    OdpowiedzUsuń
  10. Man Pytanie. Sernik nalezy wyjac z piekarnika, czy ma w nim stygnac ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis przypadkowo znaleziony. Zrobiłam na Chrzciny. Wszyscy mówili,że pyszny.Właśnie zabieram się za robienie kolejnego :) polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Ja też wracam często do tego przepisu

      Usuń
  12. Ciasto najprostsze, szybkie i nie drogie jak na serniki. Ja i moi bliscy jesteśmy zachwyceni. Nie zdarza mi się komentować< ale ten sernik na to zasługuje. Polecam,a będziecie zachwyceni i co najważniejsze mimo rzadkiej masy po upieczeniu zawsze wychodzi idealny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie!wydaje się być za rzadki przed włożeniem Ale zawsze wychodzi rewelecyjny

      Usuń
  13. Jestem początkująca ;p jaki to ma być aromat? ;>

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialny przepis! Poza samym serem również najlepsze kruche ciasto jakie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  15. tylko 50 minut wystarcza?

    OdpowiedzUsuń
  16. Dodałam jedną szklankę mleka a sernik i tak pływa. Dzięki :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie prócz zmiany ilości mleka musiałaś coś jeszcze zmienić. . . Ja robię od lat wg tego właśnie przepisu i jeszcze nie zdarzyło się żeby nie wyszedł. Jak wkładam go do piekarnika jest płynny ale po wyjęciu jest super. Niestety jeżeli ktoś zmienia skład nie może mieć do mnie pretensji że coś nie wyjdzie.

      Usuń
  17. Robiłam 😊wyszedł przepyszny 😊

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja dodałam kisiel wiśniowy jestem ciekawa efektu tak na marginesie to 15minut jest wliczone w całkowity czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  19. na jaki rozmiar blaszki jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  20. Córka ma jutro urodziny a że jest amatorką serników zażyczyła sobie owe ciasto zamiast tradycyjnego tortu. Torty robię genialne. Niestety w sernikach nie mam kompletnie doświadczeń. Mam nadzieję że z Twojego przepisu sernik wyjdzie i córa będzie zadowolona.
    Napiszę jutro jak smakował 😘

    OdpowiedzUsuń
  21. Robię go już drugi raz. Najpierw dla córki na urodziny a teraz na jutro dla syna. Zakochaliśmy się w twoim serniku <3 Dzieci nie chcą już tortów. Króluje sernik z rosą ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha. No u nas też swego czasu był ciastem numer 1 😀

      Usuń
  22. czy można upiec ten sernik ze swojskiego sera ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudowny przepis. Sernik zawsze mi wychodzi. Od ponad roku robię tylko z tego przepisu. Dziwne bo ja mam zawsze rosę :D
    Bardzo Ci dziękuję Gosiu za ten przepis. Pozdrawiam i całuję :*

    OdpowiedzUsuń