środa, 22 maja 2013

Lasagne ze szpinakiem

Niedawno mieliśmy wizytę i wizytację w jednym :D
Jak to wyjaśniła moja mama, kiedy rodzice przyjeżdżają to jest wizyta, a kiedy teście nas odwiedzają, wówczas mamy do czynienia z wizytacją. Tak, więc ja przeżyłam bardzo miłą wizytę, mąż natomiast wizytację :DDD
W związku z miłymi gośćmi zrobiłam na obiad lasagne, którą uwielbiam. Na targu urzekł mnie świeżutki szpinak, w związku z czym zmieniłam swoje początkowe plany i tak spontanicznie powstała lasagne ze szpinakiem.
Podaję przepis na danie dla 6 osób.
Zdjęcie jest niewiele, gdyż zniknęła bardzo szybko :D





Składniki:
opakowanie makaronu do lasagne
700 g piersi z kurczaka
3 cebule
800 g szpinaku
5 ząbków czosnku
szczypta chilli
100 g masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka (chyba że jest za gęste, wówczas więcej)
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
gałka muszkatołowa
papryka słodka
pęczek pietruszki
400 g startego żółtego sera
passata pomidorowa
puszka kukurydzy
oliwa z oliwek

Piersi z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i podsmażyć z pokrojoną cebulą na patelni. Szpinak umyć i odkroić z niego twarde łodygi (potem można z nich przyrządzić pesto!). Na patelni podsmażyć szpinak, aż zmniejszy swoją objętość i znaczna część wody z niego wyparuje. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Doprawić słodką papryką i chilli. W większym naczyniu wymieszać kurczaka ze szpinakiem.
Sos beszamelowy: W rondelku rozgrzać masło, gdy jest płynne dodać do niego mąki i mieszać energicznie, by się nie przypaliła. Wlać do tego ciepłe mleko cały czas energicznie mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz wsypać pietruszkę. Sos wymieszać z kurczakiem i szpinakiem. Sos nie może być zbyt gęsty, gdyż w nim ma ugotować się makaron, gdy będzie za gęsty, całe danie będzie bardzo suche, a makaron twardy.
Sos pomidorowy: Na patelnię wlać trochę oliwy, dodać passatę pomidorową, doprawić do smaku, kiedy już się trochę zredukuje dodać kukurydzę.
W naczyniu polanym oliwą układać kolejno warstwę makaronu, sosu ze szpinakiem i startego sera, aż do momentu, kiedy sos się skończy. Ostatnie warstwy makaronu polewamy sosem pomidorowym. Ważne jest, by ostanie warstwy stanowił sos pomidorowy posypany serem.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut.
Podawać od razu po przyrządzeniu.


7 komentarzy:

  1. Lasagne jadłam 2 razy i zawsze była zrobiona przez Ciebie i zawsze była pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję bardzo :-) no ale w sumie nie masz porównania :-)

      Usuń
  2. ja jadłam wiele razy ale Twoja była zdecydowanie najlepsza:) Szkoda, że tym razem mnie ominęła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no też żałuję, następnym razem ... :))

      Usuń
  3. A ja jadłam dziesiątki razy... ale Twojej dawno już nie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie no , ja z Tobą Gosia to mam jakąś telepatyczną więź, kiedyś jak pieczenie pieczywa to razem w jednym dniu bez umawiania , a dzisiaj u mnie również szpinak, z tymianek i innymi ziołami w małych paczuszkach, jeśli dotrwają do jutra rana zrobię zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń