czwartek, 16 maja 2013

Farfalle z kurczakiem i szparagami

Pogoda piękna, wiosna na całego. Dlatego wczorajsze popołudnie spędziliśmy na świeżym powietrzu. Zrobiłam szybki obiad, który w otoczeniu przyrody smakował wyśmienicie. Szczególnie, że rukola i szczypiorek były świeżo zerwane. Takie rzeczy smakują najbardziej :))
Danie polecam, bo jest szybkie w przyrządzeniu, nieskomplikowane a przy tym bardzo smaczne i całkiem efektowne.




Składniki dla 2 osób

pierś z kurczaka

200 g makaronu farfalle
1 pęczek szparagów
1 śmietana 18 %
sól, biały pieprz
garść świeżej bazylii
garść rukoli


Kurczaka pokroić w kosteczkę, podsmażyć z ulubioną przyprawą do kurczaka. Szparagi obrać, pokroić na długość 3-4 cm, ugotować do miękkości przez ok.7 minut. Odcedzić. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Do podsmażonego kurczaka dodać szparagi, śmietanę, doprawić solą i pieprzem i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Kiedy makaron będzie już al dente wymieszać go z sosem, posypać bazylią i rukolą. Świetnie komponuje się również ze świeżym szczypiorkiem. Smacznego :))





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz