piątek, 21 czerwca 2013

Bagietki z czosnkiem, serkiem i koperkiem

Wracając ze spaceru mającego przetestować możliwości nowego wózka zaszliśmy do sklepu, do którego do tej pory nie było nam dane wejść z powodu zbyt wąskiego przejścia (nasz poprzedni wózek był dość konkretnych rozmiarów). Od dziś możemy sobie na to pozwolić :)
Buszując głodni  wśród półek nabraliśmy ochoty na bagietki z masłem czosnkowym, które można dostać w każdym markecie w wersji mrożonej. Już prawie miałam je włożyć do koszyka, kiedy przypomniałam sobie o nadmiarze kopru i czosnku w kuchni. I tak zrodził się pomysł, który w ciągu kilku dni był już powielany i modyfikowany wielokrotnie. I za każdym razem wychodzi pysznie. Nieporównywalne z mrożoną wersją, a roboty przy tym niewiele.






Składniki
1 bagietka
50 g serka topionego (edamski, gouda etc.)
świeże zioła (koperek, pietruszka lub inne)
3 duże ząbki czosnku

Bagietkę nakroić tak jak to widoczne na zdjęciu, nacięcia powinny być dość głębokie, jednak należy uważać, żeby nie przeciąć bułki całkowicie. Czosnek przecisnąć przez praskę, zioła posiekać. Zmieszać czosnek i zioła z serkiem i taką masą smarować kromki. Górę bagietki można też posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać chwilę do zrumienienia bułki.
Smacznego!!


3 komentarze:

  1. nigdy sama nie robiłam takich bagietek, kupujemy takie w wersji z czosnkiem lub z pieczarkami zamiast serka z koperkiem, bardzo je lubię, szczególnie ciepłe mmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. tzn. w wersji mrożonej to u nas takich nie ma, ale można kupić świeżo upieczone, gorące jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm :-) :-) to pycha :-) w tesko takich nie dostaniesz :-) :-)

      Usuń