środa, 12 czerwca 2013

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i fetą

Dzisiaj szybkie danie, idealne na kolację dla wszystkich wielbicieli szpinaku.
Nie będę się rozpisywać, jest po prostu pyszne :D





Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g świeżego szpinaku ( może być też mrożony)
2 średnie pomidory
1/2 opakowania sera feta
liście bazylii
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
papryka słodka
pieprz cayenne

Szpinak umyć, lekko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlać troszkę oliwy z oliwek i zrumienić czosnek, dodać szpinak i dusić aż do momentu kiedy cała woda wyparuje. Przyprawić do smaku.
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, by równo wyrosło. Wyłożyć na nie szpinak. Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na szpinaku. Ser pokroić w kostkę i rozrzucić równomiernie na tarcie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do zrumienienia się ciasta ok. 15-20 minut. Udekorować listkami bazylii.



5 komentarzy:

  1. I było :D
    Dziękuję za miłe słowa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie! pozdrawiam i zapraszam na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-steki-wieprzowe-z-szalwia/

    OdpowiedzUsuń