wtorek, 25 czerwca 2013

Truskawki w czekoladzie

Jeśli ktoś by mnie zapytał jak pachnie czerwiec bez namysłu odpowiedziałabym, że truskawkami. Piękne, dorodne, czerwone truskawki są wszędzie. Także w mojej kuchni. Lody truskawkowe to niewielka rozgrzewka do truskawkowego szaleństwa jakie dopadło mnie i całą moją rodzinkę. 
Córka od dwóch tygodni żywi się głównie truskawkami, na każdy posiłek musi być truskawkowy akcent, chociażby kompot, inaczej danie spotka się z negatywną reakcją. Powoli zaczynam się obawiać co będzie, kiedy truskawki się skończą, dlatego też zaprawiam, przetwarzam i zaprawiam.
Wczoraj udało mi się na chwilę wyrwać z truskawkowej kuchni na działkę, by... zebrać truskawki (a jakże!!) oraz zrobić trochę zdjęć moich ostatnich wyrobów. 
W tym roku zaczęłam moją przygodę z przetworami, więc raczej opieram się na sprawdzonych przepisach, tak było i tym razem, przepis znalazłam tutaj. Wyszło tak, dobrze, że zrobiłam ponownie z podwójnej ilości dodając jeszcze trochę ulubionego cynamonu. 








Składniki:

1 kg truskawek
0,5 kg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
30g kakao Decomoreno (sypałam "na oko")
pół tabliczki czekolady deserowej (ok. 50g)

Truskawki zasypać cukrem i gotować w dużym garnku z grubym dnem do uzyskania pożądanej konsystencji (ja gotowałam ok 2 godzin). Jeżeli chcecie mieć bardziej zwartą konsystencję można dodać żelfix. Pod koniec dodać kakao i połamaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami. Ostudzić postawione do góry nogami.



Owoce z sadu i dzialki Truskawkowy zawrót głowy 2013

4 komentarze:

  1. Cudny dżem! Ale chętnie chapnęłabym słoiczek :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjęcia śliczne! i na pewno czekoladowe truskawki pyszne, mmmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszne :-) można łyżkami jeść :-)

      Usuń
  3. fajne! jak bym miała, zjadłabym na raz cały słoiczek!

    OdpowiedzUsuń