poniedziałek, 18 marca 2013

Roladki naleśnikowe ze szpinakiem

Ostatnio usłyszałam od szwagierki komplement, że "te małe roladki z czymś zielonym", które gościły na kolacji były mega pyszne i czy przepis na nie jest już na blogu. Moja odpowiedź była negatywna, ale postanowiłam szybko to nadrobić i tak oto przed wami roladki naleśnikowe ze szpinakiem i serem feta. 
Ich przyrządzanie wspominam niezwykle przyjemnie za sprawą dwóch blond pomocników, z których jedna usmażyła naleśniki a druga współtworzyła farsz i rolowała :D Jak obiecałam dziękuję i wspominam :D
Zrobienie tej przystawki nie należy do trudnych, ani skomplikowanych, a jest bardzo efektowne i co najważniejsze: pyszne!!! :D




Składniki
4 naleśniki (przepis na naleśniki tutaj)
2/3 opakowania sera feta
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
3 ząbki czosnki
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Rozmrozić szpinak. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wsypać szpinak, rozgnieciony przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dusić szpinak do momentu, kiedy cała woda się zredukuje. Ostudzić. 
Naleśnik posmarować serem feta, a następnie szpinakiem, zrolować. Ostrym nożem ciąć w roladki o grubości ok 1,5 cm, w każdą wbić wykałaczkę i gotowe :D


Dania Postne

4 komentarze:

  1. Wyglądają mega apetycznie i zapewne też tak smakują. Muszę spróbować je zrobić :)

    P.S. Zapraszam rówież do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby moje słońce teraz przeczytało ten przepis od razu bym została poproszona o zrobienie takich samych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co to za ser feta, ktorym mozna smarowac ?? 😅

      Usuń
  3. naleśniczki ze szpinakiem -jak pysznie *-*

    OdpowiedzUsuń