środa, 27 marca 2013

Mini pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem fettucine

Dzisiaj, na specjalną prośbę mojej siostry, która zjadła, przeżyła i chyba jej zasmakowało, bo zapragnęła zrobić takie u siebie, pomimo fatalnych zdjęć zamieszczam ten przepis :) Wierzcie, że smakuje naprawdę duuużo lepiej niż to jest przedstawione na poniższych fotach. W dodatku jego przygotowanie jest szybkie, jak na włoską kuchnię przystało :))




Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
maggi
majeranek
sól, pieprz
4 łyżki startego parmezanu
kawałek chleba
1 jajko
koncentrat pomidorowy
1 papryka
1 cebula
ulubione zioła
parmezan do posypania
makaron

Do miski włożyć mięso, wbić jajko, wsypać starty ser, doprawić maggi, majerankiem, solą i pieprzem. Kawałek chleba namoczyć w wodzie, wycisnąć jej nadmiar i dodać do mięsa. Wszystko razem wymieszać i formować malutkie pulpety o średnicy ok 2 cm. Na rozgrzanej patelni usmażyć pulpeciki, następnie dodać pokrojoną cebulę i paprykę, smażyć krótką chwilę do zarumienienia cebuli. Wlać koncentrat pomidorowy, troszkę wody, doprawić ulubioną mieszanką ziół do smaku i gotować chwilę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się połączyły. Podawać z makaronem, ugotowanym wg przepisu. Przed podaniem można posypać startym parmezanem :)

2 komentarze:

  1. Wyglądają znakomicie. Pychotka

    --
    Zapraszam również do odwiedzenia: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia nie są wcale złe, a danie zachęca :) dobrze, że siostra wyprosiła.

    OdpowiedzUsuń