środa, 6 lutego 2013

Krokiety z kapustą i grzybami

Czasem (ostatnio coraz częściej) nachodzi mnie ochota na coś konkretnego, dobrego i przy czym nie będę się musiała napracować. Do takich dań z pewnością należą krokiety, które robi się w mig, pod warunkiem że w lodówce mamy farsz z kapusty i grzybów, którego używałam też do pierogów świątecznych
Wystarczyło więc zrobić naleśniki, zawinąć farsz, opanierować i usmażyć. Szybko i naprawdę smacznie.




Składniki na naleśniki:

szklanka mąki
1 jajko
pół szklanki wody
pół szklanki mleka
szczypta soli
2 łyżki oleju

Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać lub zmiksować. Następnie na rozgrzaną patelnię wlewamy chochlą do zupy ciasto i rozlewamy je po całej powierzchni patelni. Kiedy po chwili na patelni ukażą się pęcherzyki powietrza można przełożyć naleśnika na drugą stronę, smażymy krótką chwilę i gotowe!
Podana porcja ciasta powinna starczyć na 5-6 naleśników.

Na każdym naleśniku ułożyć farsz, zawinąć. Powstałe krokiety zamoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażyć do zarumienienia.

3 komentarze: