Chcąc zrobić na obiad krem z cukinii wysłałam siostrę na targ po dużą cukinię. Jej wielkość przerosła moje najśmielsze oczekiwania, dlatego też już 3 dzień konsumujemy cukiniowe dania. Była zupa krem, grillowana cukinia jutro będą placki z cukinii, a dzisiaj ciasto!! :))
Już dawno planowałam je zrobić, a teraz nadarzyła się ku temu okazja. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe i wilgotne, smakuje jak brownie, a dzięki obecności cukinii nie jest aż tak kaloryczne.
Skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj, dodałam jednak migdały i żurawinę.
W odróżnieniu od ciasta marchewkowego, czy tego ze szpinakiem, ten, kto nie wie, że jest to ciasto z cukinią, nigdy się tego nie domyśli, gdyż czekoladowy smak i aromat jest tu absolutnie przeważający.
To idealny placek dla czekoladowych łasuchów! :)
Składniki:
240 g mąki
60 g ciemnego, niesłodzonego kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
180 g jasnego cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 duże jajka
350 g (2 szklanki) nieobranej cukinii
tabliczka gorzkiej czekolady
garść żurawiny
garść zmielonych migdałów
W jednej misce połączyć składniki suche (mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól). W drugiej zmiksować olej z cukrem i kawą, następnie, cały czas miksując, pojedynczo dodawać jajka. 2/3 mąki dodać do masy jajecznej, wymieszać do połączenia składników. Do pozostałej 1/3 dodać startą na tarce o dużych oczkach cukinię i pokruszoną czekoladę,żurawinę i migdały, wymieszać. Połączyć z pozostałym ciastem, mieszać do połączenia składników. Przełożyć do blaszki (u mnie 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
zdjęcia cudowne i ślinka mi leci na to ciasto
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach :)