poniedziałek, 2 września 2013

Ciastka marchewkowe

Wolny dzień. Córka z tatą bawią u babci, a ja nadrabiam zaległości w prasowaniu. Jednak po kilku godzinach myślami jestem już z nimi, zastanawiam się co robią, czy dobrze się bawią. Po chwili myślę już co by tu zrobić dobrego na ich przywitanie. Sięgnęłam więc po książkę Marty Gessler "Kolory smaków" i postanowiłam, że będą to ciasteczka marchewkowe :)
Smakowały :))))
Są miękkie i aromatyczne, zasmakują z pewnością wszystkim wielbicielom ciasta marchewkowego i nie tylko.



Składniki:
1 szklanka cukru
200 g masła
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1 szklanka zmielonych migdałów, orzechów 
1 i 3/4 szklanki drobno startej marchwi
1/2 szklanki rodzynek

W misce ubić cukier i masło. Dodać jajka i cukier waniliowy. Ubijać, aż składniki dobrze się połączą. Do dużej miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Wymieszać. Dodać maślaną masę. Miksować  na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Połączyć z marchwią i bakaliami. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Lekko spłaszczone małe kulki układać na blasze i piec na brązowo 10-12 min w temp. 180 stopniach. Wyjąć z pieca i wystudzić.



4 komentarze:

  1. ooo, skoro lubię ciasto marchewkowe to i te mini słodkości na pewno mi posmakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz by mi się przydało ,żeby ktoś zamiast mnie upiekł dla mnie takie ciasteczka na 2 śniadanie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. b. fajne ciasteczka, ja lubię cynamon, gałkę i marchewkę bardzo :))

    OdpowiedzUsuń