piątek, 9 sierpnia 2013

Szybka tarta ze śliwkami

Jedynym minusem tej tarty jest to, że strasznie szybko znika ze stołu. Zrobiona wieczorem nie dotrwała niestety do rana, stąd zdjęcia zostawiają wiele do życzenia. 
Idealne ciasto dla gości, którzy o swoim przyjeździe informują nas na godzinę przed swym pojawieniem. Zdążymy zrobić i efektowne ciasto i obejrzeć wiadomości :))
Wystarczy, że w lodówce gości ciasto kruche, a w zamrażalniku kruszonkę, która została po drożdżówce




Składniki:
1 opakowanie kruchego ciasta
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
ok 300 g śliwek
garść kruszonki
cynamon

Blaszkę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kruchym ciastem. Ugotować budyń wg przepisu, dodając jednak 350 ml mleka, zamiast 500. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Na ciasto wylać budyń, wyłożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. I gotowe :)


2 komentarze: