Jedynym minusem tej tarty jest to, że strasznie szybko znika ze stołu. Zrobiona wieczorem nie dotrwała niestety do rana, stąd zdjęcia zostawiają wiele do życzenia.
Idealne ciasto dla gości, którzy o swoim przyjeździe informują nas na godzinę przed swym pojawieniem. Zdążymy zrobić i efektowne ciasto i obejrzeć wiadomości :))
Wystarczy, że w lodówce gości ciasto kruche, a w zamrażalniku kruszonkę, która została po drożdżówce.
Składniki:
1 opakowanie kruchego ciasta
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
ok 300 g śliwek
garść kruszonki
cynamon
Blaszkę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kruchym ciastem. Ugotować budyń wg przepisu, dodając jednak 350 ml mleka, zamiast 500. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Na ciasto wylać budyń, wyłożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. I gotowe :)
Super tarta idealne połączenie ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńmmmm bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuń