Uwielbiam lato za to, że teraz warzywa są łatwo dostępne, pyszne i tanie. To jedyny czas kiedy bakłażana i cukinię można kupić praktycznie za grosze. Nie mogłam tego nie wykorzystać i tak oto na naszym stole zagościło risotto a' la Gosia :))
Smakoszy było pięciu i czwórka (jeden smakosz nie mówi wiele, poza mama, tata, nie i kwiatki) orzekła, że przepis ten nadaje się idealnie na bloga, no i jedyną jego wadą jest to, że wciąż ma się ochotę na więcej :)
Poniżej podaję proporcje na danie dla 2 osób.
Składniki:
1 filet z piersi z kurczaka
1 cebula
1/2 bakłażana
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy
ok. 750 ml bulionu
łyżeczka koncentratu pomidorowego
200 g ryżu
oliwa z oliwek
przyprawy: papryka słodka i ostra, chilli, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, sól, pieprz i co kto lubi :))
Warzywa pokroić wg upodobań :), mięso w kostkę. Na oliwie podsmażyć mięso z przyprawą do kurczaka. Kiedy się zarumieni wsypać mięso do garnka z szerokim dnem. Następnie podsmażyć warzywa przez ok 5 minut, w ziołach, po czym dodać do mięsa.
Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż, a kiedy wpije oliwę dodać go do pozostałych składników. Gotować wszystko na małym ogniu dolewając ciągle ciepłego bulionu w takiej ilości, by danie się nie przypaliło, ale też by nie pływało w wodzie. Doprawić do smaku, dodać koncentrat.
Gotować tak długo, aż ryż będzie odpowiednio miękki. Podawać od razu po przyrządzeniu, mi najbardziej smakuje z sałatką z pomidorkami cherry i rukolą :D
Z przyjemnością wszamała bym porcyjkę :D
OdpowiedzUsuń